Ecclestone: A Red Bullt elrendeztük

2015.10.15. 17:03

Red Bull és a motorja, másról sem szól a Forma-1 most már hónapok óta, de ha minden igaz, hamarosan ejthetjük a témát: Bernie Ecclestone állítja, megvan a csapat motorja a következő szezonra.

Az F1-főnök az Autosportnak ugyanis azt mondta: "Azt hiszem, most már, azok után is, ami történt, nem (fognak kiszállni). A dolgok most már el vannak rendezve".

A csapatnak - Ecclestone közbenjárására - valószínűleg a továbbiakban is a Renault fog szállítani. Úgy tűnt, szakítanak, de a szerződést végülis még nem bontották fel, és mivel az csak egy év múlva jár le, nem is kell sokat tárgyalni rajta.

Chris Horner Red Bull-főnök és Ecclestone
Chris Horner Red Bull-főnök és Ecclestone

A Red Bull azzal fenyegetőzött, hogy elhagyja a Forma-1-et, mivel a Renault-val összeveszett, a Mercedes és a Ferrari pedig megtagadta tőle a motort, attól tartva, hogy legyőzi vele őket.

Arra, hogy mennyire volt valós az RBR távozása, Bernie így felelt:

"Azt hittem, ki fognak szállni, de jól tudják, hogy az nagyon sokba kerülne".

Vagyis a Red Bull döntő indokként azért maradt a Forma-1-ben, mert az Ecclestone-nal kötött szerződése 2020-ig szól, és ha felmondja, rengeteg kártérítést kellene fizetnie.

Bernie ezután arra is rávilágított, miért úgy osztja el az F1-bevételeket, hogy a leggazdagabbak kapják a legtöbbet, a közepesek és a kevésbé tehetős csapatok pedig a legkevesebbet. Azért, mert ők nem voltak hajlandóak olyan garanciákát vállalni - kilépés esetére -, mint a Red Bull és még néhány istálló, a Mercedes, a Ferrari és a Williams. Vagyis aki többet kockáztat, az több pénzt tehet zsebre.

A Sauber és a Force India feljelentette az EU-nál a Forma-1-et az elosztás miatt, rosszallják, hogy kevésbé részesülnek a bevételekből, ám ezek után már nem olyan egyértelmű az ügyük.