Az F1 lejáratta magát Austinban, a Red Bull próbálta menteni

2015.10.24. 23:23

Az Amerikai GP helyszínét is elérte a Patricia-hurrikán előszele, pénteken elmaradt a második szabadedzés a folyamatos eső és vihar miatt. Szombaton a harmadik tréninget meg tudták rendezni, de aztán újra rosszabbodtak a körülmények, a magyar idő szerint este nyolcra kiírt időmérőt még 11-kor sem tudták elkezdeni.

"Mindenki látja itt, hogy itt ma már nem lesz semmi, eddig minden előrejelzés percre pontosan bejött, és aszerint vasárnapig nem fog javulni a helyzet" - mondta az M4-en a helyszínről bejelentkező riporter, Bobák Róbert.

Mit tesz ilyenkor egy normális sportág? Elhalasztja az eseményt másnapra, megmondja a nézőknek, hogy ne várjanak, itt ma nem lesz semmi, magyarul: közli az igazságot.

Mit tesz az F1? Bejelenti, hogy fél órával csúszik az esemény kezdete, majd hogy újabb félórával és újabb félórával és újabb félórával és újabb félórával és újabb félórával, hogy aztán azt mondja, hát itt ma már nem lesz semmi.

Jos Verstappen and Carlos Sainz Austin

Hogy miért? Hogy fenntartsa az érdeklődést, az érdeklődést a semmi iránt. Mert hogy az F1, mint showbiznisz, ugye egyáltalán nem foglalkozik azzal, hogy ha már versenyt, vagy legalább körözgetést nem tud mutatni, akkor mutasson helyette valami mást, ami érdekes és szórakoztató.

Szerencsére a Red Bull kapcsolt most is, és megpróbált egy kis show-t csinálni: Max Verstappen és Carlos Sainz Jr. faterjait, a volt F1-pilóta Jos Verstappent és a kétszeres rali-világbajnok Carlos Sainzet a fiaikéhoz hasonló Toro Rosso-kezeslábasba öltöztette, és beültette a kocsijaikba. Volt nagy nevetés a pocakos öregeken, a gyerekek szakadtak, majd a garázs előtt összeálltak négyen egy közös fotóra.

De a Ferrari, a Mercedes és a McLaren, na és persze Ecclestone és a többi dinoszaurusz semmit meg sem próbált, hogy a helyszíni és a tévénézőket szórakoztassa.

Még a Williams, a Force India és a Sauber próbálkozott magánszámokkal, és legalább Nico Rosbergben a Mercitől volt annyi, hogy dekázzon párat a főtribün előtt.

De ennyi, a világ második legnézettebb sportága elvárta, illetve elvárja, hogy nézzék, viszont cserébe mit ad? Semmit.

És természetesen három óra felesleges várakoztatás után este 11-kor bejelentették, hogy vasárnap reggel 9-re, nálunk délután háromra halasztották az időmérőt. A párezer néző a helyszínen fütyült, mást nem tehetett.