A mérnökök nyerték a Mexikói Nagydíjat

GettyImages-495274744
2015.11.01. 22:12

Két nagy kérdés volt a 23 év után visszatérő Mexikói Nagydíj előtt: sikerül-e az Austinban címét megvédő Lewis Hamiltonnak lerajtolnia csapattársát, Nico Rosberget, és bírják-e a turbómotorok és a fékek a 2200 méter magasan fekvő pálya jelentette kihívásokat. Az elsőre nem, a másodikra viszont igen volt a válasz, de ettől még nem maradt el minden izgalom.

A rajtot, és mint bő 105 perccel később kiderült, a futamot is Nico Rosberg nyerte, nagyban annak köszönhetően, hogy az első hosszú egyenesben maga mögött tudta tartani a friss címvédő világbajnok Lewis Hamiltont.

A harmadik helyről induló Sebastian Vettel viszont nem járt ilyen jól, az első kanyarban összeakadt Daniel Ricciardóval, ami miatt defektet is kapott, majd később megpördült, kicsúszott, végül pedig a falban kötött ki. Már ennyi is elég lett volna a Ferrarinak, de Kimi Räikkönen sem fogott ki jó napot, a finn honfitársával, a williamses Bottasszal akadt össze Szocsi után újra, ám most a ferraris húzta a rövidebbet, és egyből kiesett. A legpechesebb viszont Fernando Alonso volt, akinek egy kör sem jutott Mexikóban.

Bottas végül dobogóig jutott, idén másodszor került be a legjobb három közé, miután a végén hatalmas csatában volt a mögötte érkező két Red Bull-lal, melyeket a másik Williamsben Felipe Massa követett.

A futam első fele elég kényelmes tempóban zajlott, a második felére viszont felpörögtek az események. Előbb akkor, amikor a Mercedes váratlanul felrúgta az előre betervezett taktikát, és kihívta Rosberget és Hamiltont is hirtelen kerékcserére az 50. kör környékén. A két pilóta úgy készült, már nem kell többet kiállniuk, de Rosberg azonnal bement a hívásra, Hamilton viszont egy körig kint maradt, és visszakérdezett, miért erőltetik a kerékcserét. A csapat nyerte a kérdezősködést, ráparancsoltak a világbajnokra, hogy menjen be, akinek nem volt más választása.

Pár körrel a kis Mercedes-közjáték után Vettel a falban találta magát, így jött a Safety Car, az újra rajt pedig a két Merci mögött hozott izgalmat. Azt a csatát Bottas nyerte, bár a nyakán nagyon ott volt a két Red Bull.

Futamgyőzelmével a német mercis visszavette második helyét az összetettben, és mivel az őt eddig előző Vettel pont nélkül zárt, előnye már 21 pont a ferraris előtt: Rosbergben 272, Vettelnek 251 pontja van két futammal a vége előtt, a harc tehát még mindenképp nyílt közöttük. A dupla kiesés duplán fájó lett a Ferrarinak, mivel Räikkönen is rontott egy helyet, őt Bottas előzte be a negyedik pozícióban.

A magasan fekvő pálya ritka levegője miatt komoly gondot jelentett a motorok és a fékek hűtése a kocsikon, előzetesen legalábbis ezt várta szinte mindenki. Ehhez képest csak a sauberes Felipe Nasr állt ki fékhiba miatt, Vettel és Räikkönen ütközés miatt nem fejezte be a versenyt, de az első körben kiálló Alonso sem túlmelegedés miatt nem ért célba.

Az összetett élmezőnye

  1. Lewis Hamilton, 345 pont
  2. Nico Rosberg, 272
  3. Sebastian Vettel, 251
  4. Valtteri Bottas, 126
  5. Kimi Räikkönen, 123
  6. Felipe Massa, 117
  7. Danyiil Kvjat, 88
  8. Daniel Ricciardo, 84
  9. Sergio Pérez, 68
  10. Max Verstappen, 47

A Mexikói Nagydíj végeredménye

  1. Nico Rosberg, Mercedes
  2. Lewis Hamilton, Mercedes
  3. Valtteri Bottas, Williams
  4. Danyiil Kvjat, Red Bull
  5. Danial Ricciardo, Red Bull
  6. Felipe Massa, Williams
  7. Nico Hülkenberg, Force India
  8. Sergio Pérez, Force India
  9. Max Verstappen, Toro Rosso
  10. Romain Grosjean, Lotus

Kiestek: Felipe Nasr, Sebastian Vettel, Kimi Räikkönen, Fernando Alonso.