Nem lesz meglepő a Red Bull új motorja

2015.11.10. 14:19

Marad a jelenlegi Renault-motorjánál jövőre is a Red Bull Racing, vagyis a csapat nem vált motorszállítót 2016-ra, állítja az Autosport.com. A lap úgy tudja, hogy a felek már meg is egyeztek, a szerződéseket elküldték egymásnak, és már csak a Red Bull-tulaj Dietrich Mateschitzra várnak, hogy rábólintson a megállapodásra.

Ezzel az RBR közel félévnyi motormizériája érne véget úgy, hogy valójában semmi sem változik.
 

Idén szenvedett a Renault, képtelen volt versenyképes motort gyártani, ezért a Red Bull, ami kierőszakolta a normálisnál sokkal erőltetettebb fejlesztést, folyamatosan szidta. Állítólag a nyáron fel is bontották 2016 végéig érvényes szerződésüket, amikor a Red Bull úgy gondolta, Mercedes-motort szerzett a következő szezonra.

Csakhogy az kútba esett, aztán úgy tűnt, Ferrarit kapnak, de az is kútba esett. Az utóbbi hetekben a Honda tűnt befutónak, a japánok hajlottak is az üzletre, ám őket meg letiltotta a McLaren-főnök Ron Dennis, mert csapatának kizárólagosságot ígértek még 2016-ra is.

Vagyis nem marad más, csak a mostani motor, és Bernie Ecclestone már egy bő hónapja megmondta, "a Red Bull motorja el van rendezve". A fiókcsapat Toro Rossónak még van sansza 2015-ös Ferrarikat is szerezni, de könnyen lehet, hogy ők is maradnak a Renault-nál.

Az új együttműködés valószínűleg más lesz, mint az eddigi, a Red Bullnak többet kell majd fizetnie a Renault-motorokért, és a pluszbevételből a franciák a gyári csapatukat fogják finanszírozni. Hivatalosan még mindig úgy tűnik ugyanis, hogy megveszik maguknak a Lotust, bár az istálló tulajdonosai épp kedden jelezték, hogy fel vannak készülve arra az eshetőségre is, ha a Renault végül kihátrál a dealből. Akkor mennének tovább Mercedesszel - ezt állítják -, bár az azért nem lenne sima ügy, mert a motorjaikat 2016-ra a németek már eladták a Manor-Marussiának. Szóval bízniuk kell a Renault-vásárlásban, vagy pedig olyasmi történhet, amit pár hete felvetettünk.

A Red Bullban a Renault-t lehet, hogy nem is Renault-nak fogják hívni, hanem átnevezik, mint valószínűleg a Force India, illetve már az Aston Martin fogja a Mercedest.