Ecclestone: A Lotusnak annyi, ha nem jön a Renault

2015.11.29. 13:00

Megerősítette Abu-Dzabiban Bernie Ecclestone F1-főnök, hogy a Lotusnak nincs jövője az F1-ben, ha a hónapok óta tervezett Renault-deal kútba esik. Az istálló azt tervezi, hogy a francia cég megveszi azt, átvállalja és kiegyenlíti minden adósságát, majd minden megy tovább feltehetően már Renault név alatt.

A Renault 9 hete szándéknyilatkozatot tett a felvásárlásra, de azóta sem történt semmi. December 7. a határidő, ha addig nem jelentik be az üzletet, csődeljárás indul a Lotus ellen Angliában, bírósági döntés értelmében.

Pár hete a Lotus-főnök Gerard Lopez arról beszélt, van B tervük, ha esetleg a Renault meggondolná magát, ám Ecclestone ezt cáfolja. 

"Biztos vagyok benne, hogy leállnak. Sikertelenül viszik a vállakozásukat, nincs elég pénzük a folytatásra. Vagyis be kellene fejezniük" - nyilatkozta a Motorsport.com-nak.

Elméletileg a Lotusnak motorszállítói szerződése van a Mercedesszel 2016-ra is, erre hivatkozott Lopez.

"Pénzügyi gondjaik vannak, nem hinném, hogy a Mercedes-szerződés segítene" - reagált Ecclestone.

Ecclestone a Renault menedzser igazgatójának, Cyril Abiteboulnak (sárgában) int Abu-Dhabiban
Ecclestone a Renault menedzser igazgatójának, Cyril Abiteboulnak (sárgában) int Abu-Dhabiban

A Mercedes-megállapodás azért is lenne bonyolult, mert a németek már odaadták a Lotusnak szánt motorjaikat a Marussiának 2016-ra, megegyeztek és aláírtak a kiscsapattal. A Force Indiával és a Williamsszel sziklaszilárd megállapodásuk van, így megvan az F1-szabályokban engedélyezett maximum négy istálló, aminek szállítanak. A Lotus az ötödik lenne, így a szabályokon is módosítani kellene, hogy életben maradhasson.

Arra, hogy a Renault mikor nyilatkozik Lotus és Red Bull-ügyben, Bernie annyit mondott, "semmi hír, hétfőn várunk valamit Ghosntől". Ghoshn a Renault elnöke, állítólag egy személyben ő dönt az F1-es tervekről.

A Red Bullról annyit mondott Ecclestone, hogy miután a Renault és a csapat között idén év közben megromlott a viszony, a FOM, Ecclestone F1-et gazdaságilag irányító cége azzal próbálkozott, hogy megállapodik ő a Renault-val, motorokat vesz tőle, aztán azt továbbadja a Red Bullnak.

"Próbáltunk segíteni, de aztán megegyeztek ők ketten maguknak" - árulta el. A Red Bull pénteken közölte, tényleg így tett egy motorgyártóval, de Chris Horner csapatfőnök egyelőre nem árulta el, kivel. 100 százalék viszont, hogy a Renault-val, csak még valószínűleg ők is Ghoshnra várnak.