Ecclestone: Szar a Forma-1

2015.12.18. 10:59

Bernie Ecclestone meglehetősen szókimondóan értékelte a Forma-1 jelenlegi állapotát, és olyan szabályt kérdőjelezett meg, ami évek óta bevett, és működik.

"A Forma-1 szar, el kell gondolkodnunk a dolgokon. A közönség nem ért belőle semmit. Valaki második-harmadiknak kvalifikált, aztán a középmezőnyből indul. És miért? Mert kicserélték a motorját vagy a váltóját" - mondta a német Motorsport-magazin.de-nek.

A visszasorolásos szabály pedig már egyszerűsödött is, olyan bonyolult volt, hogy a nyáron az F1-vezetők maguktól módosítottak rajta, mert a 100 rajthelyes büntetéseket már ők sem tudták követni.

"Az a probléma, hogy a dolgok nem úgy vannak, ahogy látni szeretném. Maguk szerint rendben van az, hogy Fernando Alonso, talán már hallottak róla, világbajnok, az utolsó helyről indul? Rendben van az, hogy valakinél motort cserélnek, harmadiknak kvalifikál, aztán 13.-ként startol? Jól van ez így? Meg tudjuk oldani ezeket a gondokat, és nem várhatunk vele éveket" - lázadozott az F1-főnök.

És akkor az új gumiszabály még szóba sem került, majd amikor azzal a gyakorlatban szembesül, biztosan jön tőle valami hasonló komment.

Nem véletlen, hogy most fakadt ki, pár hete ugyanis a Motorsport Világtanács őt és az FIA-elnök Jean Todtot olyan jogkörrel ruházta fel, hogy szabályokat radikálisan és gyorsan változtathatnak meg, nem kell a szabályalkotó testület Stratégia Csoport megegyezéseire várni.

A két fejes január végéig tervezi bejelenteni, miket szeretne keresztülvinni, jövőre még nem sok változhat, az igazi reformokat 2017-re vezethetik be. Már ha tényleg teljhatalmat kaptak, ugyanis azt pontosan nem közölte a Motorsport Világtanács, mit takar a magasabb jogkörük.