Nem lesz fapados motor a Forma-1-ben

2016.01.19. 20:27

A Forma-1-es világbajnoki sorozat négy motorszállítója megállapodást kötött a FIA-val, hogy csökkenteni fogják az autók erőforrásainak költségeit a privát csapatok számára, és a jövőben sem marad egyetlen csapat sem motor nélkül.

A Mercedes, a Renault, a Ferrari és a Honda képviselői, azaz a Stratégiai Csoport Genfben tárgyalt a szövetség embereivel, majd kedden összeült az F1-tanács is, és bár nem közöltek semmit, az Autosport úgy tudja, több kérdésben megegyeztek. A mostani egyezségért cserébe a Nemzetközi Automobil Szövetségtől (FIA) garanciát kaptak arra, hogy a jelenlegi V6-os turbó hibrid motorokkal kapcsolatos szabályok legalább 2020-ig nem változnak, így nem kell tartaniuk egy új motorszállító megjelenésétől. Vagyis nem engednek be egy olcsóbb motort, amit a privát csapatok nyomott áron vehetnek meg.

A négy gyártó vállalta, hogy az eddigi 20-25 millió euró helyett évi 12 millióért adja a motorokat, így a Sauber, a Haas, a Force India, a Toro Rosso, a Red Bull és a Marussia olcsóbban juthatnak erőforráshoz.

Mindez viszont csak a 2018-as szezontól kezdve lép életbe, vagyis idén és jövőre még nem, és a részleteket később dolgozzák ki. Azaz még két évig leszedik a sápot a gyártók, és a kiscsapatok tovább küzdhetnek az anyagiakkal.