Átvariálják az F1-időmérőt, izgalmasabb lehet a futamnál

2016.02.23. 23:44

Genfben találkozott kedden az Forma-1 csapatfőnökeiből és vezetőiből álló F1-bizottság, és egyhangúan döntött az időmérő lebonyolításának gyökeres megváltoztatásáról.

Eszerint maradnak a harmadok, csakhogy mindegyikben kiesnek páran, egymás után.

Azaz az első harmad 16 perces lesz, és 7 perc után kiintik azt a pilótát, aki a leggyengébb időt futotta, majd 90 másodpercenként kiintik a leglassabbat, mígnem 15 kocsi marad.

Ekkor pár percre mindenki a boxba megy, mint eddig, majd jön a következő, 15 perces harmad, amiből hat perc után kiszáll a leglassabb köridős. Utána 90 másodpercenként lehívják a leglassabbat, amíg nyolcan maradnak.

Pihenő jön a depóban, és következik az utolsó, 14 perces harmad a nyolc legjobb autóval. Ebből öt perc után megy ki a leglassabb, aztán 90 másodpercenként egyenként a többi, mint az előző két harmadban, mígnem csak két kocsi marad a végső 90 másodpercre, amikor is egymás ellen dönthetik el, kié lesz a pole pozíció.

A pontos részletek még kidolgozás alatt állnak, és az egészet el kell fogadnia a Motorsport Világtanácsnak, ami jövő pénteken ül össze. Ha jóváhagyják a módosítást, az eléggé felkavarja a szombati műsort.