Egy futam után elkaszálták az új F1-időmérőt

2016.03.20. 05:54

A csapatvezetők vasárnap reggeli találkozóján megegyeztek, hogy a 2016-ra bevezetett új időmérőrendszer azonnali eltörlését kérik, és szeretnék, ha a Bahreini Nagydíjon már a tavaly is használt rend szerint kvalifikálnának a versenyzők.

Az új rendszer szerint minden harmadban bizonyos idő után 90 másodpercenként kiesett az épp leglassabb pilóta, ám semmiféle komoly izgalmat nem hozott az új rendszer, sőt, a pilóták, a csapatvezetők, a szurkolók és Bernie Ecclestone is pocséknak találta.

„Még az F1 bizottságnak is jóvá kell hagynia, de szeretném látni, hogy valaki keresztbe tesz a kérésnek a szombati időmérő után” – mondta Toto Wolff, a Mercedes főnöke. Wolff azt is elárulta, hogy felmerült, hogy az időmérő első két harmadára megtartsák a kieséses formátumot és csak a harmadikra töröljék el – Barcelonában, a szezon előtti tesztek alatt ezt kérték –, de nem akartak még egy rossz döntést hozni, ezért inkább előbb visszatérnek a jól ismert verzióhoz, mielőtt tovább variálnak.

Az újabb variálás viszont már csak 2017-ben jöhet, ugyanis a most benyújtott kérés alapján a teljes további 2016-os szezonban a régi, nem kieséses rendszer szerint zajlik majd az időmérő.