Hivatalos: pilótát cserél a Red Bull a Toro Rossóval

2016.05.05. 00:27
Szerda este már kiszivárgott, csütörtök reggel az RBR be is jelentette, hogy Max Verstappen váltja Danyiil Kvjatot a Red Bull Racingnél, míg az orosz átveszi a holland helyét a Toro Rossónál.

Már a következő, jövő hétvégi Spanyol Nagydíjra megcserélheti a legutóbbi futamon balesetet okozó pilótáját, Danyiil Kvjatot a Red Bull a fiókcsapat versenyzőjével, Max Verstappennel, állítja a Motorsport.com és több brit F1-oldal.

Az orosz hazai futamán két kanyaron belül kétszer ment neki a ferraris Sebastian Vettelnek, és ütötte ki a versenyből, miközben a ferraris a koccanás miatt a másik Red Bull-kocsinak, Daniel Ricciardo gépének csapódott. Azaz Kvjat tönkretette Vettel, Ricciardo és saját maga, vagyis az egész Red Bull Racing futamát. Nem is sikerült pontot szerezniük.

Vettel azonnal követelte volt csapata, a Red Bull vezetőinél, hogy beszélgessenek el Kvjattal, és ez a héten már meg is történhetett. A következmény pedig valószínűleg az lesz, hogy a fiatal versenyzőt még fiatalabbra, a 18 éves hollandra cserélik az élcsapatnál. Kvjat a kevésbé erős autóban és kevésbé nagy elvárás mellett rakhatná magát össze újra.

Verstappen az előző szezonban mutatkozott be a Toro Rossónál, 17 évesen, míg a 22 éves Kvjat 2014-ben, és egy idény után azonnal előléptették, a Ferrarihoz távozó Vettel helyére, az RBR-be.

Verstappen berobbant az F1-be, azonnal érett és gyors pilótának tűnt, Kvjat viszont már tavaly is akadozott a Red Bullnál, nem tudta felvenni Ricciardo tempóját. Két futammal ezelőtt, Kínában viszont ő állhatott dobogóra, miután csapattársa defektet kapott.

A Red Bull Racing egyelőre nem nyilatkozott, mi a terve a versenyzőivel.

UPDATE: Csütörtök reggel a Red Bull bejelentette, a csere valóban megtörténik, a Spanyol Nagydíjon Max Verstappen vezeti a Red Bull Racing autóját Daniel Ricciardo mellett, míg Kvjat átül a holland eddigi Toro Rossójába.