Szilárda
2 °C
6 °C
Index - In English In English Eng

Monacóban életbe lép az F1 legfurcsább új szabálya

2016.05.26. 10:13

A szezon elején már kihirdették, de ötversennyi türelmi időt adtak az új korlátozás életbe lépése előtt a döntéshozók: Monacóban a hétvégén már tilos a pilótáknak a pályán eldobni a menet közben letépett sisakrostély-fóliát.

Mintegy 30 éve csinálják ezt a versenyzők, bevett szokássá vált, hogy a piszkos fóliát egy mozdulattal eltávolítják, és menet közben elengedik, de az utóbbi években egyre több autóban tett kárt a kis darab műanyag. Kimi Raikkönennek pár éve Spában, Fernando Alonsónak az utóbbi két évben kétszer is beleakadt a fékbe a fólia. A fékbetétek emiatt túlhevültek, a kocsival ki kellett állni a versenyből.

Monacóban a sisakplexi tisztítását így a depóban kell megoldani, de ott sem szabad kidobni a kocsiból. Letépheti mondjuk egy szerelő, vagy a versenyző is, mint eddig, de el kell rejtenie a kokpitban maga körül. Csinálhatja a pályán is, csak ott nagy sebességnél nehezebb kézben tartani.

Probléma akkor lehet belőle, ha hirtelen piszkolódik be a plexi, és gyorsan kell eltávolítani a fóliát.

A mclarenesek bővebben is kifejtették a véleményüket a korlátozásról, Fernando Alonso és Jenson Button szerint is fura a döntés, de meg fogják szokni.

Nem egyszerű, mivel vagy 20 éve csináltuk. Letéped, elrepülne, de vissza kell húznod magad köré, és odaragasztanod valamihez. De ahogy a HANS-nyakvédőt, ezt is meg fogjuk majd szokni csakhamar

- mondta Button.

Alonso először elviccelte a dolgot:

Nem probléma a kokpitban tartani, van pár ötletünk, kipróbáljuk őket. Néhány helyre eldughatjuk, de nem árulhatom el mindet, van 18 éven felüli is.

Aztán a legésszerűbb megoldásról beszélt: "A boxutcában fogjuk csinálni, 10 másodpercen át 60-nal megyünk, ez a tökéletes lehetőség".

Az Autosport.com úgy tudja, büntetés viszont egyelőre nem jár azért sem, ha valaki mégis a pályán engedi el a fáradt fóliát. A közeljövőben viszont ez biztosan változni fog.