Megdőlhet a Hungaroring 12 éves körrekordja

2016.07.19. 20:48

Megdőlhet a 12 éves körrekord a Hungaroringen a gumiellátó Pirelli előzetes számításai alapján, állítja a cég egyik menedzsere.

A pályát tavasszal újraaszfaltozták, így ez, illetve hogy az új aszfalt nagyon sötét színű, még tovább melegítheti a felületet, növelheti a gumik tapadását, így gyorsíthatja az autókat. Idén az F1-es kocsik eddig 2-4 másodperccel voltak gyorsabbak a tavalyiakhoz képest, emiatt megdőlhet Rubens Barrichello 2004-ben felállított 1:18.436-os csúcsa. Tavaly Lewis Hamilton a pole pozíciót 1:22.020-szal szerezte meg.

"Véleményem szerint lehetséges az új rekord. Ha számításba vesszük, hogy nő a tapadás az új aszfalt miatt, illetve, hogy az autók gyorsabbak, elképzelhető az új körrekord" - mondta Mario Isola, a Pirelli versenymérnöke.

Barrichello és Schumacher, 12 éve a Hungaroringen
Barrichello és Schumacher, 12 éve a Hungaroringen

Néhány hete Bakuban 52 fokos aszfalthőmérsékletet mértek, ami extrém, de Mogyoródon is előfordult már hasonló. Mindez azt is jelenti, hogy a gumik, főleg a lágyabb keverékek élettartama csökkenni fog, a szuperlágy és a lágy gumik kevesebb kört bírhatnak majd, mint általában.

Feltéve persze, hogy vasárnapig megérkezik a kánikula. A jelenlegi előrejelzések szerint meg fog, péntektől vasárnapig 28-30 közötti meleg várható, sok napsütéssel.

2004-ben Barrichello az időmérő első harmadában futotta a jelenlegi csúcsot, másnap a versenyt Michael Schumacher nyerte a brazil előtt.