Hamilton lenyomta Schumachert, ő a Hungaroring rekordere

GettyImages-579465436
2016.07.24. 16:13
Idén a szombat lett a vasárnap a Magyar Nagydíjon, nem volt túl izgalmas a futam, az időmérő marad emlékezetesebb. De annál fontosabb nagydíj volt: nagy csúcs dőlt meg, és a világbajnok először vezeti a vébét.

A szokásos melegben, és szerencsére rengeteg néző előtt kezdődött a 30 éves Hungaroringen a 31. Magyar Nagydíj vasárnap.

27 fok volt és napsütés, a szombati esőnek már nyoma sem maradt. Az első sorból a Mercedesek, Rosberg és Hamilton rajtoltak, mögüttük helyezkedett a két Red Bull, Ricciardo és Verstappen.

Az angol idén most rajtolt a legjobban, sőt, lehet hogy most először startolt igazán jól ebben az évben, Rosberg előtt fordult, viszont feltűnt a balján a szenzációsan induló Daniel Ricciardo. Az ausztrál a külső ívet választotta, Rosberget körbe is autózta, de Hamiltonnal nem bírt. Aztán a második kanyarban Rosberg előzte őt kívülről. Így maradt a startpozíciójában az RBR-pilóta.

A Mercik szerencsére lassabban szakadtak el az éltől, főleg Ricciardo tudta velük tartani a lépést, e azért csak tisztes távolságból. A kerékcserék a 15. kör környékén indultak, mindenkié szinte tökéletesen sikerült, így maradt a sorrend az első háromban.

Hamilton tartotta a két másodperc körüli különbséget, Ricciardót leszakították. Mögöttük Kimi Raikkönen ment nagyot, a 14. helyről rajtolva egészen az ötödikig jött fel, kissé eltérő gumistratégiával. Jóval tovább kint maradt, mint a többiek, de a futam kétharmadánál már csapattársa, Vettel előtt volt, a negyedik helyen.

Ricciardo a 34., a Mercedesek tíz körrel később cseréltek kereket, ami Hamiltonnak jobban sikerült, és 4,5 másodperces előnyt szerzett. Raikkönen csak az 50. körben jött ki másodszor, de a hatodik helyet így is gyorsan visszaszerezte.

Rosberg gyorsan ledolgozta a majdnem öt másodpercét kettőre, sőt, a lekörözések miatt volt, hogy Hamilton csak eggyel vezetett. A bajnokot Gutierrez tartotta fel, meg is büntették öt másodpercre a mexikóit.

Hamilton aztán visszaállította a 1,5-2 másodpercet, úgy tűnt, lenne benne még,  de ennyit ad ki. Tartalékolnia kell, már utolsó motorját használja, pedig még csak a szezon felénél járunk.

Ricciardót Vettel támadta, de ennél jóval nagyobb csata volt az ötödik helyért Verstappen és Raikkönen között. Tíz körrel a vége előtt akart előzni a finn, de a tinédzser kissé bemozdult, így a Ferrari szárnya lekoccolta a Red Bull hátsó kerekét. Letört egy darab a légterelőből, de megúszták mindketten.

Az ő csatájuk és az élen a küzdelem is forrósodott a végéig. Hamilton a 63. körben két kanyart is elrontott, majdnem teljesen lefutott a pályáról, de Rosberg nem tudott előzési pozícióba kerülni.

Tudott viszont Raikkönen, az utolsó előtti előtti körben kívülről próbálkozott a célegyenes végén, de lesodródott az ívről, ez a manőver sem jött be.

Az élen Hamilton a megingás után visszaállította a kétmásodperces különbséget, és végülis majdnem végig vezetve, magabiztosan nyerte ötödik Magyar Nagydíját.

Ezzel megelőzte Michael Schumachert, ő a magyar futam első ötszörös nyertese. Ennél is fontosabb, hogy átvette a vezetést a világbajnokságban, idén először áll az élen. Hat pont az előnye.

A Magyar Nagydíj végeredménye

1 Lewis Hamilton Mercedes 1h40m30.115s
2 Nico Rosberg Mercedes 1.977s
3 Daniel Ricciardo Red Bull/Renault 27.539s
4 Sebastian Vettel Ferrari 28.213s
5 Max Verstappen Red Bull/Renault 48.659s
6 Kimi Raikkonen Ferrari 49.044s
7 Fernando Alonso McLaren/Honda 1 Lap
8 Carlos Sainz Toro Rosso/Ferrari 1 Lap
9 Valtteri Bottas Williams/Mercedes 1 Lap
10 Nico Hulkenberg Force India/Mercedes 1 Lap
11 Sergio Perez Force India/Mercedes 1 Lap
12 Jolyon Palmer Renault 1 Lap
13 Esteban Gutierrez Haas/Ferrari 1 Lap
14 Romain Grosjean Haas/Ferrari 1 Lap
15 Kevin Magnussen Renault 1 Lap
16 Daniil Kvyat Toro Rosso/Ferrari 1 Lap
17 Felipe Nasr Sauber/Ferrari 1 Lap
18 Felipe Massa Williams/Mercedes 2 Laps
19 Pascal Wehrlein Manor/Mercedes 2 Laps
20 Marcus Ericsson Sauber/Ferrari 2 Laps
21 Rio Haryanto Manor/Mercedes 2 Laps
- Jenson Button McLaren/Honda feladta