Gyöngyi
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

22 milliárd forint az F1 legdrágább ülése

2016.11.04. 14:54

Bár a Williams arra helyezte a hangsúlyt, hogy főleg a tehetsége, és nem a szülei által fizetett pénze miatt adnak lehetőséget a kanadai Lance Strollnak 2017-ben, de nyilván utóbbi sem volt lényegtelen szempont. Hogy mennyire, azt a német Auto Motor und Sport számolta össze: szerintük összesen nagyjából 70-80 millió dollárba, vagyis 20-22 milliárd forintba kerülhetett az, hogy Stroll beüljön a Williamsbe.

Ez persze nem csak és kizárólag az ülés ára, elég sok tételből jön ez össze a németek szerint:

  • Maga a nevezés évi 35 millió dollárba kerül.
  • Stroll tesztelhette a Williams 2014-es kocsiját, az FW36-ot két, kizárólag az ő használatára összerakott Mercedes-motorral, amire a Williams 20 embere mellett a Mercitől külön 5 ember vigyázott a teszteken.
  • A kocsi mellett a pályákat is gyakoroltatták vele, Silverstone-ban, Budapesten, a Red Bull Ringen és Monzában is vezetett már, de külön lehetőséget kap majd Barcelonában, Abu-dzabiban, Austinban, Socsiban és vélhetően Sanghajban is.
  • Lance apja, Lawrence építtetett egy teljesen új szimulátort is a Williamsnek, amit csak Lance használhatott. Ezt eredetileg az F3-as kocsira kalibrálták, majd átprogramozták a 2017-es W40-es F1-kocsira. Valtteri Bottas és Felipe Massa eközben a csapat régi szimulátorát használhatta csak.
  • Strollék megvették a komplett F3-as Prema csapatot, a kocsikat szélcsatornában fejlesztették, és teljesen új szoftvert fejlesztettek a motorhoz.

A pénz, illetve a becsült 70-80 millió dollár nem akadály Strollék számára, a kanadai divatmogul vagyonát ugyanis 2,4 milliárd dollárra becsülik. Kanadában az ő befektetésének köszönhetően terjedt el a Pierre Cardin és a Ralph Lauren, de érdekeltsége van a Tommy Hilfiger és a Michael Kors márkákban is. Utóbbi egyébként pont nyáron kötött szponzori megállapodást a McLarennel, így kérdés, hogy Stroll F1-karrierje miatt maradnak-e a rivális csapatnál.