Nagyot húztam a sörömből, gondoltam, ez necces lesz

2016.11.29. 12:02

Keke Rosberg majdnem hét éve nem adott interjút, a csendet a hétvégén törte meg, amikor a fia, Nico Rosberg is F1-világbajnok lett, mint ő. Nem utazik a veresenyire sem, még Abu-Dzabiban sem volt a pályán, pár kilométerrel arébb, egy barátjánál nézte a versenyt a tévében.

Hogy miért? Ahogy a Motorsport.com-os Jonathan Noble-nek mondta, "mert háttérbe kellett vonulnia". Amúgy sem igazán rajongott soha a nyilvánosságért - finn, mint Raikkönen -, de amit tett, Nicónak is a legjobb volt. Ha előtérben marad bármennyire is, a fiát vele és az ő karrierjével hasonlították volna össze lépten-nyomon. Hányszor kapta volna meg a kérdést az előző két évben, amikor Hamilton legyőzte, hogy de apádnak ugye sikerült, és te? Keke viszont kvázi teljesen kizárta magát a közvéleményből. Az emberek annyit tudnak, hogy az apja világbajnok volt, valamikor jó régen.

A Rosberg-família: Keke, Viviane, Nico felesége, Nico és Nico anyukája
A Rosberg-família: Keke, Viviane, Nico felesége, Nico és Nico anyukája

És ez nem is jött szóba egészen vasárnapig, amikor 34 év után újra egy Rosberg lett a világbajnok.

Az is példás, hogyan viszonyul az öreg a fia sikeréhez, és hova értékeli.

Az én győzelmeim nem számítanak többé, olyan rég voltak. Lehetnék fogorvos is. Most már minden Nicóról és az ő sikereiről szól. A mentális ereje és az eltökéltsége hihetetlen, nem is tudom, honnan vette. Semmi köze ahhoz, amilyen autóversenyzők mi voltunk, abszolút semmi.

Keke azokra az időkre utalt, amikor a pilóták még elszívtak egy cigit két edzés között, piáltak és csajoztak a versenyhétvége közben - mint ő is. A Forma-1 mára teljesen más lett.

Keke Rosberg nem változott, és fia felkészítését sem vitte túlzásban, tisztában van vele, ez már csak nagyon kicsit az a sport, amiből ő kiszállt 30 éve. Nico elmesélte, apja minden szombaton egy sms-t küld neki, nem túl hosszút, "Padlógáz!" - ennyi van benne.

Nehéz ez, mert valamit küldeni kell, na de mit? Ne pördülj ki az első kanyarban? Jó kedv kell és hogy tudd élvezni ezt az egészet. A nyomásnak mindig kisebbnek kell lennie az élvezetnél

- mondta az sms-ről Keke.

Nyomás pedig volt, főleg az utolsó körökben, amikor Hamilton magára húzta az egész mezőnyt. Rosberg szenior így reagálta le:

Nagyobbat húztam a sörömből, hátra dőltem, és arra gondoltam, ez meleg lesz!

A Rosbergek a Hillek, Graham Hill és Damon Hill után a második apa-fiú kettős lettek, akik megnyerték a Forma-1-et. Viszont Keke az egyetlen, aki végig is nézhette fia vébégyőzelmét: Graham Hill a hetvenes években meghalt repülőbalesetben.

Igen, ahogy valaki mondta itt, én vagyok az egyetlen élő. Épphogy!

Abban is hasonlítanak a vb-címeik, hogy felmerülhet, sok szerencse kellett azokhoz. Keke anno egyetlen futamgyőzelemmel lett bajnok, Nico most úgy, hogy Hamilton eggyel több futamot nyert, és hárommal több pole-t szerzett. Mit gondol Keke arról, ha a fiát szerencsés bajnoknak tartják?

Szerintem Lewis is szerencsés volt kétszer, miért ne lehetne ő is az egyszer? Ha vb-t akarsz nyerni, nem lehet túl sok balszerencséd.