Rosberg lelépett, mi lesz most?

2016.12.02. 18:19
A világbajnok Nico Rosberg pénteken, a semmiből bejelentette, visszavonul. Nézzük meg, ki veheti át a helyét a Forma-1 legjobb csapatánál.

2017-ben komolyabb módosítások lesznek az F1-kocsikon, szélesebbek lesznek, nagyobb lesz a kerekük, amiknek köszönhetően gyorsabbakká válnak, de a Mercedes várhatóan továbbra is a mezőny egyik legjobbja lesz. Nico Rosberg visszavonulása után ezért óriási kérdés, hogy a csapat kit ültet majd be Lewis Hamilton mellé a vb-esélyes W08-ba.

A csapatfőnök Toto Wolff a váratlan bejelentés után azt mondta, egyáltalán nem sietnek a pótlással. Rosberg elhatározása egyébként vadonatúj, mindenkit meglepett vele, még Wolffot is. Legalábbis mindenki állítja, nem tudott róla, ami jelen esetben valószínűleg hihető is.

Nézzük is meg, milyen opciók vannak előttük a világbajnok pótlására.

Kit tudna nemet mondani a Mercinek?

Jenson Button és Rosberg visszavonulásával három aktív világbajnok marad a mezőnyben Hamilton mellett: Sebastian Vettel, Kimi Räikkönen és Fernando Alonso, de mindhármukat élő szerződés köti egy csapathoz, előbbi kettőt a Ferrarihoz, utóbbit a McLarenhez. Ron Dennis szerint Alonso szerződésében nincs olyan opció, amivel kiszállhatna a megállapodásból, és a két ferraris is mozdíthatatlannak tűnik. Fontos, hogy tűnik, mert manapság már mindenből ki lehet szállni.

Hasonló a helyzet a jövő nagy tehetségeivel is: Daniel Ricciardót és Max Verstappent kizárt, hogy elengedné a Red Bull, Stoffel Vandoorne és Lance Stroll pedig épp most írtak alá hosszabb várakozás után a McLarenhez, illetve a Williamshez. Stroll ráadásul teljesen újonc, abszolút kipróbálatlan, teljes lutri.

Nagy kérdés, hogy kinek van opciós joga arra, hogy menet közben kiszálljon a szerződéséből. Válaszolunk is: valószínűleg mindenkinek. Ahogy Rosberg is megtehette, hogy lelép egyik pillanatról a másikra. A helyzet persze bonyolultabb, ha az ember azonnal máshová akar menni, de mit nem lehet megoldani a 21. században?

Ezek általában nem nyilvános információk, inkább csak az derülne ki, ha valakinek fixen nincs ilyen lehetősége. Vélhetően a Mercedes nem is menne bele egy jogi ellentétbe, tehát nem csábítanak majd olyan pilótát, akit nem tudnak könnyen megszerezni.

Sőt, hát gondoljunk bele, senkit nem kell csábítaniuk, ők nyerték az utóbbi három vb-t, ráadásul utcahosszal, ha megkérdeznék, ki akar azonnal náluk vezetni, majdnem az egész mezőny két kézzel jelentkezne, kivétel talán az RBR-eseket. A Mercedes olyan, mintha Audrey Hepburnnel járhatna az ember, mától.

A fent említett nagy sztárok elméletileg kiestek:

  • Vettel - Ferrari, szerződése lejárta 2017
  • Raikkönen - Ferrari, 2017
  • Verstappen - Red Bull, nem tudni pontosan, állítólag 2019
  • Ricciardo - Red Bull, szintén nem tudni, de futó szerződése van

Button ugye szintén visszavonult, de ne ha felajánlanák neki, talán még ő is meggondolná magát. De nem fogják.

Alonso több, mint logikus lenne

Ott van viszont egy szupersztár, Fernando Alonso, aki négy éve nem nyert futamot. A Ferrari befuccsolt, a McLaren nem vált be neki, illetve mondjuk ki, katasztrófa lett, két év alatt még egy dobogós helyezést sem tudott összehozni. A spanyol már 35 éves, ő is tudja, sok nagypéntekje már nincs a sportban, így hiába van még egy évig élő szerződése a McLaren-Hondánál, meglepő lenne, ha nem ugrana rá a lehetőségre.

Valljuk be, a sors adott neki egy esélyt, hogy újra győzhessen, ostobaság lenne, ha nem ragadná meg két kézzel. Hacsak nem tudja valahonnan biztosra, hogy a jövő évi McLaren tutifrankó lesz.

Vannak persze kisebb nevek is. Az egyik lehetőség – már amennyiben persze nincs bebetonozva – a williamses Valtteri Bottas lehet. De mennyire lehet az ember bebetonozva egy Williamshez? Tavaly majdnem elment a Ferrarihoz, de végül Raikkönen kellett helyette. Ráadásul a 27 éves finnt pont a Merci-főnök Toto Wolff menedzseli, neki tudnia kell, hogy megszerezhető-e a pilóta. És hát kérdés, hogy kinek kéne Bottas, aki semmit nem mutatott se idén, se tavaly azok után, hogy 2014-ben olyan ígéretesen ment a Williamsnél.

Ki legyen Hamilton csapattársa?

A 2016-os mezőnyből szerződés nélkül van még Esteban Gutiérrez és Felipe Nasr is, de egyik sem számít kiemelkedő pilótának, kizárt, hogy magasan lennének a Mercedes listáján. Igazából sehol sincsenek, hacsak nem őrültek meg teljesen Wolffék.

Pascal Wehrlein már más eset, papíron ő a Mercedes fiatal pilótájának számít, de a 2015-ös DTM-bajnok nem alkotott maradandót a Manornál. A szezon közben visszahívott Rio Haryantót ugyan minden futamon megverte, de a helyére berakott, szintén Mercedes-nevelésű Esteban Ocon ellen már csak 3-3-ra zárt az utolsó futamokon.

Ocon nagyon ügyes, ráadásul szintén a Mercedes neveltje, ha nem akarnak sztárt, szinte teljesen egyértelmű választás lenne. Viszont már aláírt a Force Indiához 2017-re, így ő is kieshetett.

Tuti befutó tehát messze nincs. Mivel szinte biztos, hogy Bottas kivételével nem találnak olyan pilótát, aki hosszabb távon is megoldást jelentene, valószínűleg egyéves szerződést kötnek majd a Rosberg-utóddal, hogy aztán 2017 végén tarolhassanak.

Hacsak Alonso nem szól közbe.

Akkor ugyanis Sebastian Vettel és Fernando Alonso szerződése is lejár. Ha a McLaren nem javul drasztikusan, és a német sem ér el semmit a Ferrarival, a csalódottságukra remek megoldást jelenthet egy Mercedes-ülés.