Forma-1: nagyon könnyen fordulhat a kocka

2016.12.15. 07:27

Pár hónap múlva láthatjuk a 2017-es szabályok alapján épített autókat, amik a tervek szerint négy másodperccel gyorsabbak leszenk az ideieknél, szélesebbek, masszívabbak, alacsonyabb hátsó szárnnyal, szélesebb gumikkal.

De milyen hatással lesz ez a Mercedesre, ami az utóbbi három év 59 futamából 51-et megnyert?

Kiszámíthatatlan, ám megvan az esély, hogy jön valaki, és megszakítja ezt a hihetetlen dominanciát - állítja Pat Symonds, a Williams technikai főnöke, aki előtte a Renault-nál Fernando Alonsóval, azelőtt a Benettonnál Michael Schumacherrel nyert világbajnokságokat.

A domináns csapat változhat. A Red Bull a tavalyi krízise után idén újra remek autót épített. Ha a Renault-motor ismét előre tud lépni, szerintem favoritok lesznek a vébére

- idézte őt az Autosport.

Az RBR-tervező Adrian Newey biztosan odateszi magát, a Renault pedig teljesen új turbómotort épít, nem pofozgatja tovább a 2014-re gyártottat. Szinte mindent az dönthet el, hogyan sikerül az új motor.

Red Bull a Mercedes előtt?
Red Bull a Mercedes előtt?

Mert a turbón kívül minden megváltozik egy másik technikai igazgató, a Toro Rossó-s James Key szerint.

Masszív lesz a Forma-1 átváltozása. A kasztni, a felfüggesztések és a gumik szempontjából majdnem 20 éve nem volt ekkora, az alvázat tekintve is ez a legnagyobb módosítás az utóbbi két évtizedben. Nagyobb, mint 2009-ben és nyilvánvalóan nagyobb, mint 2014-ben.