Vége az Ecclestone-korszaknak, lemondatták az F1-főnököt

2017.01.23. 20:18 Módosítva: 2017.01.23. 20:21

Még a BBC által vázolt forgatókönyvnél is gyorsabban kitették Bernie Ecclestone-t a Forma-1-ből, a német Auto Motor und Sport ugyanis úgy értesült, hogy megfosztották posztjától az F1 eddigi vezérigazgatóját. Ezt maga a 86 éves milliárdos üzletember ismerte el a német lapnak, de nem sokkal utána a Liberty Media Group is bejelentette a vezetést érintő változásokat.

„Igen, ma leváltottak, ez már hivatalos. Nem én vezetem már a céget, a helyemet Chase Carey vette át” – közölte szűkszavúan. Carey-re ezzel kettős feladat hárult, hiszen a Forma-1 elnöke és vezérigazgatója is jelenleg.

Az F1-et nemrég teljesen megvásárló Liberty Media tiszteletbeli elnöki pozíciót ajánlott a távozó Ecclestone-nak, akit szeretnének megtartani az igazgatótanácsban, de még nem tudni, hogy elfogadja-e a felkérést, főleg azok után, hogy így kommentálta azt: „Annyira amerikai kifejezés ez a tiszteletbeli elnökség. Olyan pozíciót adnak nekem, amiről azt sem tudom, mit jelent.” A tervei kapcsán csak annyit árult el, hogy csendesebb napok elé néz, és mivel több ideje lesz, talán még több futamra el tud majd menni, azt viszont nem tartja valószínűnek, hogy a Motorsport Világtanácsban megtarthassa a helyét.

Ecclestone leváltásával 40 éves korszak ér véget a Forma-1-ben, a 2017-es szezonban ugyanis már nem ő irányítja a motorsport csúcsát. Hosszabb távon a feladatainak egy részét az a Sean Bratches veheti át, aki korábban az ESPN csatorna üzleti részét vitte, ő felel majd az F1 marketing- és médiaügyeiért, illetve szponzorációs kérdésekért. A sportágat belülről érintő dolgokat a korábbi Ferrari- és Mercedes-főnök Ross Brawnra bízzák.