Máris elkezdték átírni az F1-szabályokat

2017.01.24. 18:45

Alighogy megtörtént a Forma-1 teljes tulajdonosváltása, az FIA kedden közölte is, hogy két fontos és egy kevésbé fontos szabályt megváltoztatnak a futamokon.

Kevesebb büntetés

Az első, hogy mostantól a felügyelőknek csak akkor kell büntetniük a pályán a kocsik között történt incidenseket, ha az egyik résztvevőt "egyértelműen és túlnyomóan" vétkesnek látják az esetnél.

Eddig a fifti-fifti koccanásokat is büntették többnyire, rengeteg versenybalesetnek tűnő ütközésben hoztak ki egy bűnösebb felet. Idén csak azt sújtják, aki tényleg kirívóan vezet.

Sok állórajt

Az FIA véglegesítette továbbá a már tavaly előtt pedzegetett, majd pár hónapja újra elővett módosítását, vagyis hogy minden biztonsági autós periódus után állórajttal folytatódik a verseny. Vagyis a SC elhagyja a pályát, és az adott sorrendben a kocsik felsorakoznak a startvonal mögött, és ismét lámpajelzésre indulnak.

Eddig a biztonsági autó simán kiment, és lehetett gyorsítani, repülőrajt következett, libasorban.

Kevesebb idő elfoglalni a rajthelyet

A harmadik, kevésbé lényeges esemény, hogy az első rajt előtt a boxutcát fél órával a startidőpont előtt nyitják meg, és 10 perccel később zárják. Mindezt azért, hogy az összes pilóta biztosan jelen lehessen a helyi himnusz lejátszásánál, ami ezentúl pontosan 14 perccel a start előtt fog kezdődni.

Ez leginkább a helyszínen számít, de lényeges lehet abból a szempontból, hogy ha valakinek gondja van az autójával, kevesebb ideje marad visszamenni a depóba, majd a javítást elvégezve visszaindulni a starthoz.

Az összes változtatás a március 26-i Ausztrál GP hétvégéjén lép életbe.