A Ferrari verte a Mercedest, Vettel Hamiltont Ausztráliában

2017.03.26. 08:51

Vasárnap reggel Ausztráliában elkezdődött a 2017-es Forma-1-es szezon, nem a szokásos módon, hanem dupla rajttal. Első kísérletre ugyanis nem tudott elindulni a mezőny, nem tökéletesen álltak fel az autók a rajtrácsra, így Charlie Whiting versenyigazgató még egy felvezető körre elküldte az autókat.

Az újabb próba sikeres lett, Hamilton simán eljött Vettel, Bottas és Raikkönen követte az első kanyarba, Verstappennel utánuk. Egy nagy hiányzó volt, Daniel Ricciardo, akinek még a starthoz menet akad gond az autójával, és csak a depóból tudott elindulni, ráadásul másfél körrel később. A hazai pilótának pocsék napja volt, a 30. körben fel is adta a futamot technikai gondok miatt.

Úgy tűnt az első 15 kör, nem sok változik tavalyhoz képest, Hamilton elhúzott Vetteltől, viszont a 17. körre a Ferrari hirtelen ráment a Mercedesre. Az angol jött is gyorsan kerékcserére, ahonnan ötödiknek, épp Max Verstappen mögé tért vissza.

A holland a mezőny legnehezebben megelőzhető pilótája, ez reményt adott Vettelnek, ha meg tudja húzni, alávághat a depóban Hamiltonnak, és visszajöhet elé. A Ferrari hat körrel tovább képes is volt kint maradni, aztán a kerékcseréjéről visszatérve épp Verstappen és Hamilton elé érkezett meg. A Red Bull megpróbálta megelőzni, de esélytelen volt.

Ahogy Hamilton is ellene, örülhetett a háromszoros bajnok, hogy pár kör múlva a tinédzsernek is kellett az új gumi, és kiállt előle. Csakhogy ekkorra már Vettel messze járt, hat másodpercnyire elhúzott.

Ráadásul Hamiltonnak a lágy gumi sem jött be, folyamatosan lassult, más új csapattársa, Valtteri Bottas is megközelítette. Hamiltont a B tervre tett át a csapat, de néhány körrel később, szóltak, hogy mégis az A van érvényben. Egyszerű, B terv nem volt, illetve annyi, hogy Hamiltonnak meg kell előznie a pályán Vettelt, mivel még egy kerékcserét egyik csapat sem tervezett. Az új Pirellik már jobban bírják a gyűrődést.

Az előzős tervhez egy pillanatra sem állt közel Hamilton, esélye sem volt közelítenie sem Vettelhez, a Ferrari teljesen simán lehozta a verseny második felét, és simán győzött.

A világbajnok csapatnak maradt a 2-3. hely, Bottas első mercis futamán dobogóval kezdett a csalódott Hamilton mögött. Azok után, hogy dominálta a hétvégét, ennél biztosan többre számított a versenyen.

Elszúrták a taktikáját valószínűleg, legalábbis úgy tűnik, kicsit sokáig maradt kint az első szett gumin, és arra sem figyeltek rendesen, hogy ne Verstappen mögé ragadjon be. Nem véletlenül verte az asztalt Toto Wolff csapatfőnök verseny közben, amikor Vettel visszajött eléjük.

Vettel tökéleteset ment, 2015 szeptembere után győzött újra, ő és a Ferrari is. Az új kocsijuk jó, hosszabb távon főleg, így nagy harcra számíthatunk Vettel és Hamilton között a további nagydíjakon is.

Bottas szinte semmivel nem maradt le Hamiltontól, a negyedik Raikkönent viszont simán megverte, ahogy a finn világbajnok is csak épphogy maga mögött tudta tartani az ötödik Verstappent.

A McLaren-Honda sem szerepelt rosszul, Alonso tizedikként haladt, amikor pár körrel a vége előtt a McLaren, és nem a Honda hibájából kellett kiállnia.

Vettelnek a szezonnyitó megnyerése jó jel, aki Ausztráliát nyerte, az többnyire világbajnok lett, mióta itt kezdődik az idény. A relatíve szoros végeredmény pedig szoros évet vetít előre. És mindenképp meg kell említeni, hogy a Mercedes a turbóéra 2014-es bevezetése óta először nem nyerte meg az első GP-t.

Végeredmény, Ausztrál Nagydíj (58 kör, 307,574 km, a pontszerzők):



1. Sebastian Vettel (német, Ferrari) 1:24:11.670 óra
2. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 9.975 másodperc hátrány
3. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) 11.250 mp h.
4. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) 22.393 mp h.
5. Max Verstappen (holland, Red Bull) 28.827 mp h.
6. Felipe Massa (brazil, Williams) 1:23.386 perc h.
7. Sergio Perez (mexikói, Force India) 1 kör h.
8. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Toro Rosso) 1 kör h.
9. Danyiil Kvjat (orosz, Toro Rosso) 1 kör h.
10. Esteban Ocon (francia, Force India) 1 kör h.
leggyorsabb kör: Räikkönen, 57. kör, 1:26.538 perc
pole pozíció: Hamilton

A vb-pontversenyek állása 1 futam után (még 19 van hátra):
pilóták:
1. Vettel 25 pont
2. Hamilton 18
3. Bottas 15
4. Räikkönen 12
5. Verstappen 10
6. Massa 8
7. Perez 6
8. Sainz 4
9. Kvjat 2
10. Ocon 1
csapatok:
1. Ferrari 37 pont
2. Mercedes 33
3. Red Bull 10
4. Williams 8
5. Force India 7
6. Toro Rosso 6