Teljesen felforgatja az amerikai tulaj az F1-naptárat

2017.04.12. 11:03

Titokzatos tárgyaláson vett részt Törökországban az F1 új vezérigazgatója, Chase Carey, aki az elnök Recep Erdogannal, illetve az Isztambul Park versenypályát üzemeltető Vural Akkal találkozott az ankarai elnöki palotában.

A Motorsport török kiadása már kész tényként tálalja, miszerint Carey meg is egyezett a Török Nagydíj visszatéréséről, sőt, akár már 2018-ban újra ott lehet a naptárban a 2011-ig megtartott török futam. Ak közlése szerint mindenben megegyeztek már, de aláírás még nem történt, vagyis nem vehető 100 százalékig biztosra, hogy újra lesz F1-futam a törököknél.

Ám ha nem jön közbe semmi, az azt jelenti, hogy komoly változások történnek 2018-ra a naptárban. Az már korábban biztossá vált, hogy visszatér a Francia Nagydíj a Paul Ricard versenypályán, eltűnik a maláj futam, és visszajön a német is. Ha a török futam is bekerül a többi mellé, akkor

rekordszámú, 22 futamból állhat a 2018-as idény.

A török pálya licencjogát 2012-ben megvásároló Ak 2013-ban hiába tárgyalt Bernie Ecclestone-nal a 2005-11 között megrendezett Török GP visszatéréséről, nem jutottak egyezségre, miután Ecclestone állítólag csak az első évre 26 millió dollárt kért a szervezőktől.

Az első Török GP-t Kimi Räikkönen nyerte a McLarennel, majd jött sorban három ferraris Felipe Massa-győzelem. Utána Jenson Button (Brawn), Lewis Hamilton (McLaren) és Sebastian Vettel (Red Bull) győztek Isztambulban.

Amennyiben az F1 új amerikai tulajdonosa tovább alakítaná a naptárat, 14 lehetséges helyszín közül válogathatnak, ezek rendelkeznek ugyanis F1-futam rendezésére feljogosító engedéllyel, ám ezek többsége földrajzilag nagyon közel van valamelyik jelenlegi futamhoz.