A Renault is bemutatta a jövő F1-szörnyét

2017.04.20. 08:01

A Red Bull, a Ferrari és a McLaren után a Renault is előállt egy koncepcióval, ami bemutatja, hogyan is látják a Forma-1 jövőjét. A francia gyártó tízéves víziót villantott, vagyis elképzelésük szerint 2027-ben lehetne ilyen a sorozat jövője:

  • 1300 lóerős, V6-os motorok,
  • összkerékmeghajtás,
  • dupla energiavisszanyerő-rendszer, elöl és hátul is egyaránt 250 kilowattos teljesítménnyel (szemben a mostani egyetlen 120 KW-ossal szemben),
  • 60 kg üzemanyag egy 250 km-es versenyre – szemben a mostani 105 kg/300 km leosztással.

A kocsik minimális súlyát pedig 600 kilóra vinnék le a mostani 728-ról, ami brutális teljesítménynövekedést jelentene, hiszen a kilónkénti lóerők száma 1,37-ról 2,16-ra menne fel.

Teljesen új élményt jelentene a versenyzés is, a pilótafülkét átlátszó plexivel fednék, vagyis jobban lehetne látni, mit is csinál vezetés közben a pilóta. A kocsikon óriási LED-kijelzők mutatnák, hányadik körben jár az adott versenyző, illetve mikor használja épp az elektromos tartalékait.

A legérdekesebb újítás viszont alighanem az, hogy mind a négy kerék kormányozható lenne, ami egészen új kanyaríveket és irányítást eredményezne.

A Renault víziója szerint a biztonsági autós szakaszok is új korszakba érnének, gombnyomásra robotpilóta venné át az irányítást a versenyzőktől, hogy biztosítsa a csökkentett sebesség melletti biztonságos haladást.

Ezek persze csak elképzelések, jó, ha a 20 százalékuk megvalósul, de ami összeköti a már négy koncepciót, az az, hogy mindegyik gyártó elképesztően brutális versenygépekkel képzeli el a Forma-1 jövőjét.