Alonso: Keskenyebb, mint gondoltam!

2017.05.04. 11:20

Fernando Alonso szerdán teljesítette az újoncoknak kötelező programot Indianapolisban, összesen 110 kört tett meg első tesztnapján az 500 mérföldes verseny helyszínén. Leggyorsabb körén jó 222 mérföldes, majdnem 358 kilométer/órás átlagot ment, ami 8 mérföld/órával marad el a tavalyi pole pozíciótól. De nem is a gyorsaság volt a cél, hanem hogy a kétszeres F1-bajnok szokja a körülményeket.

A kocsiját Marco Andretti, az Andretti csapat egyik állandó pilótája járatta be neki, majd jöhetett a spanyol.

Tudtam, hogy Marco padlógázzal vette az első kanyart, így azt mondtam, én is úgy fogom, mert az autó képes rá. Odaértem az első kanyarhoz, és meggyőződésem volt, hogy padlón vettem, de a lábam nem volt a padlón, saját életet kezdett élni, nem az agyam irányította. A második vagy a harmadik körön már meg tudtam csinálni, de először éreztem a tiszteletet, amit a hely, az autó és a sebesség megkövetel. Egy versenyzőnek ez az érzés színtiszta adrenalin

- mesélte Alonso a nap végi sajtótájékoztatón.

Felüdülés volt neki az Indycar egyszerűsége a Forma-1 után.

Megkérdezik, hogy készen állsz-e, igent mondasz, beindítod a kocsit, és mész. A Forma-1-ben úgy hat perc, amíg beindítják az autót, mert csekkolni kell és újracsekkolni, annyira bonyolult. Egy csomó dolog lassít, itt viszont beindítod a motort, és már versenyezhetsz is. Sokkal szórakoztatóbb. Jó nap volt.

Szoknia kell még azért az egészet, egy nap nem sok, de a május 28-i rajtig még többször beülhet. Május 15-től kezdődnek az edzésnapok, május 21-én lesz az időmérő. Rá kell még hangolódnia a hely szellemére, mert pár dolog még hihetetlen neki.

A pálya keskenyebb, mint gondoltam. Nézed a tévét, három autót látsz egymás mellett a célegyenesben. Bent ülve nehéz elképzelni, hogyan fér el itt három kocsi egymás mellett, ilyen sebességnél.

Az Indy rajtjánál ugyanis hármas sorokban áll fel a 33 autó, és az, hogy legtöbbször mindenki el tud fordulni az első kanyarban, tényleg elég hajmeresztő.