25 éves hiányzó térne vissza az F1-be

2017.05.04. 21:04

Érdekes pletykáról értesült az egyik legrutinosabb brit F1-szakíró, Joe Saward, aki úgy tudja, hogy a Forma-1-ből 1992-ben kiszállt Brabham készülhet nagy visszatérésre, méghozzá úgy, hogy a bajba került Force Indiát vásárolnák fel. A Brabham célja az lenne, hogy a McLaren mintájára egy szupersportautót dobna piacra, ennek lenne tökéletes támogatás a Forma-1-csapat.

Ehhez használnák fel a Force Indiát, aminek jövője kapcsán egyre több a kérdés. A csapat tulajdonosát, Vijay Mallyát nemrég letartóztatták sikkasztás miatt Londonban, és bár óvadék ellenében szabadon engedték, május 18-án tárgyalják, hogy kiadassák-e Indiának. Mallya munkáját a csapat élén Subrata Roy segítette, aki az elmúlt két év nagy részét börtönben töltötte Indiában hasonló problémák miatt, jól látható tehát, hogy sokáig nem folytathatnák az egyébként nem is olyan rosszul tejesítő – négy futam után a negyedik helyen állnak összetettben – csapatot.

Egyes források szerint ehhez 200-270 millió font (74-100 milliárd forint) kellene, ám ha nagyobb bajba kerülnek Mallyáék, ez akár 150 millióra is leeshet. Ezt az összeget a Brabham Racinget vezető David Brabham – Sir Jack Brabham három fiának egyike – amerikai támogatók segítségével teremtené elő.

David Brabham az elmúlt években Project Brabham néven igyekezett minden szükséges Brabham-védjegyet begyűjteni, tervei között szerepel a megbízhatósági vb második kategóriájában és a Forma-E-ben való indulás is, de az igazán nagy dobás természetesen az F1-visszatérés lenne.

A Brabham 1962-92 között versenyzett a Forma-1-ben, 25 éve pont a Magyar Nagydíjon indultak utoljára – ez a kocsi pont a Force India kapcsán került elő, amikor a csapatnál felmerült, hogy rózsaszínre cserélik a festést, az akkori Brabham volt ugyanis az egyetlen F1-kocsi, amin felbukkant ez a szín korábban.

Összesen 394 futamon indultak el, négy egyéni és két konstruktőri vb-címet szereztek, Jack Brabham 1966-ban az első és eddig egyetlen pilóta lett, aki a saját csapatában versenyezve szerezte meg minkét vb-címet. Mellette Danyn Hulme (1967) és Nelson Piquet (1981 és 1983) voltak a Brabham világbajnokai. A csapat 40 pole pozíciót, 120 dobogós helyezést és 35 futamgyőzelmet szerzett az F1-ben.