Kubica elég gyors a Forma-1-hez

2017.06.15. 16:43

Robert Kubica hat év kihagyással tesztelt újra Forma-1-es autót, és a próba olyan jól sikerült, hogy a lengyel pilóta komolyan a fejébe vette, hogy megpróbál visszatérni a Forma-1-be.

A valenciai tesztnap időeredményeiről sokat nem tudtunk meg, annyit igen, hogy Kubica gyorsabb volt a jelenlegi Renault-tesztpilóta Szergej Szirotkinnál. Ami már magában kiváló, és ezt most az istálló technikai főnöke, Alan Permane is megerősítette, részletekkel.

"Gyors volt. Hosszabb és rövidebb távokat is megtett, időmérőt, versenyt is szimuláltunk, és minden remekül alakult.

Az adatokból ítélve megvan a sebessége, ez biztos.

Permane szerint nem is ez volt a lényeg, őt sokkal jobban meglepték Kubica fizikai képességei. Jobb alkarja ugyanis alig használható, a csuklója és a könyöke között részt éppcsak sikerült megmenteniük az orvosoknak az amputálástól.

A sebességében nem kételkedtem, de hogy fizikailag bírja-e, arról fogalmam sem volt, szerintem neki magának sem. És hogy egyáltalán mennyit bír vezetni. Nem tudtuk a határait. De minden nagyon jól ment neki

- mesélte az angol Renault-mérnök.

Arról, hogy a jövőben hogyan működik együtt Kubica és a Renault, Permane is csak szűkszavúan nyilatkozott, de azért érzékeltette, hogy nem ez volt az utolsó közös eseményük.

Remek munkát végzett Valenciában Robert, fantasztikusan dolgozott. Hogy van-e fizikai korlátja másik pályán, azt egyelőre csak ő tudhatja. Jelenleg nincs meg a következő lépése, ennyit elárulhatok. De nem zárnám ki, hogy csinálunk valamit a jövőben.

A 32 éves, egyszeres F1-futamgyőztes Kubica 2011 februárjában szenvedett majdnem végzetes ralibalesetet, ami kettétörte karrierjét. Azóta fokozatosan próbál visszatérni az autósportba, ralizott, majd egy éve érezte úgy, meglehet ismét az F1 is, a Renault-tesztet azóta tervezték. Fogyott tíz kilót, keményen edzett, a 2012-es Renault váltóját pedig a kormány jobb oldaláról a balra tették át, hogy gond nélkül tudja kezelni. Permane meg is említette, ez volt az egyetlen - egyszerű - módosítás, amit az kocsin végre kellett hajtaniuk, hogy volt pilótájuk gond nélkül tudja vezetni.