Szilvia
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Újravizsgálják a Vettel-Hamilton-balhét

2017.06.28. 20:59

A Nemzetközi Autós szövetség (FIA) ismét megvizsgálja azt esetet, ami Sebastian Vettel és Lewis Hamilton között történt a vasárnapi Forma-1-es Azeri Nagydíjon. A világbajnoki pontversenyben vezető német Vettel (Ferrari) negyedik, legnagyobb riválisa, Lewis Hamilton (Mercedes) pedig ötödik lett a futamon.

Előbbi kapott egy boxban letöltendő 10 másodperces büntetést, mert az egyik biztonsági autós periódus alatt belecsúszott hátulról Hamilton autójába, majd a brit mellé hajtott, és oldalról is meglökte, miközben mindketten hevesen gesztikuláltak. A büntetést az oldaltámadás miatt kapta, mert szándékosan ráhúzta a kormányt ellenfelére.

Vettel később azzal vádolta Hamiltont, hogy hirtelen lassításával vészfékezésre kényszerítette őt, de a FIA helyi felügyelői szerint a brit pilóta nem tett ilyet, és a helyzetnek megfelelően haladt.

A helyszínen az ügyet lezárták, de szövetségnek, illetve Jean Todt elnöknek joga van újranyitni a dossziékat. Valószínűleg Hamilton adatait is megnézik újra, de Vettelt ez sem fogja felmenteni a minősíthetetlen reakciója miatt, és könnyen lehet, hogy további, a tíz másodpercnél súlyosabb büntetést kap. Állítólag már Bakuban felmerült a kizárás, amit mindenki jogosnak tartott volna.

Nem áll jól a német szénája, ugyanis múlt októberben, a Mexikói GP-n akadt egy hasonló, persze sokkal enyhébb ügye, amikor elküldte rádión a versenyigazgató Charlie Whitingot, ugyanígy, hirtelen felindulásból. Akkor az FIA a szövetség bírósága elé akarta idézni, de a gyors bocsánatkérését értékelték, az esetet lezárták.

Közölték viszont, ha a jövőben ismét effajta probléma lesz vele, nem ússza meg az FIA-bíróságot. Nem használ, hogy ezúttal, Bakuban, Vettel nem kért elnézést. Így egyelőre nem lehet kizárni azt sem, hogy - ha ismét vétkesnek találják - a legsúlyosabb büntetést, a futameltiltást kapja.

Az FIA egyik szóvivője azt is elmondta, még a következő, jövő hétvégi Osztrák GP előtt lezárul a nyomozás, és lesz eredmény is. (Index/MTI)