Rettentő jól áll London a Forma-1-nek

2017.07.13. 09:50

Amikor a Liberty Media 2016 végén megvette a Forma-1-et Bernie Ecclestone-tól, az új amerikai tulajdonos egyik céljaként azt tűzte ki, hogy minden futamból a Super Bowlhoz hasonló eseményt csináljanak. Ennek láthattuk a főpróbáját szerdán Londonban, ahol egész napos programként rendezett hatalmas show-t az F1, aminek csúcsát egy másfél órás városi parádé jelentette.

Az időzítés azért némileg furcsán jött ki, nem sokkal korábban közölte ugyanis a silverstone-i pálya (a hétvégi nagydíjhelyszín) promótere, hogy érvényesítik felmondási opciójukat, és 2019 után kiszállnának a Forma-1-ből. Persze csak ha nem tudják új, jóval kedvezőbb feltételek mellett újratárgyalni a szerződésüket.

Hogy csak emiatt beszélt-e egy jövőbeli Londoni Nagydíjról a város polgármestere, Sadiq Khan, vagy tényleg a város tervei között szerepel egy városi futam, azt nem tudni, mindenesetre árulkodó, hogy már a szerdai esemény előtt a Red Bull-csapatfőnök Chris Horner is megemlítette, hogy az F1 jól járna, ha Londonba költöztetné a Brit Nagydíjat.

A jövő tervezése mellett egyelőre sokkal fontosabb volt, hogy a Forma-1 igazán meghatározó élményt nyújtson egy napon át, ha már London egyik legforgalmasabb részét, a Trafalgar tér környékét zárták le emiatt. Napközben több ezer diáknak mutatták meg, hogy milyen karrier várhat rájuk az F1-ben vagy a motorsportban, ráadásul a gyerekek testközelből tapasztalhatták meg ezt: a demóautókat nem zárták el előlük, beülhettek a szimulátorba, voltak, akik a kerékcserével is megpróbálkozhattak.

Ez volt a szerdai nap lényegi része, bár a leglátványosabb vitathatatlanul az esti parádé volt. Mai és klasszikus autókat vittek magukkal a csapatok, a mezőny 95 százaléka ott is volt, egyedül Lewis Hamilton maradt inkább Görögországban nyaralni ahelyett, hogy saját fővárosban találkozott volna a drukkerekkel. Rendesen ki is fütyülték emiatt.

A tömegből ítélve abszolút siker volt a Liberty Media lépése, még akkor is, ha a jövőben nem viszik Londonba a brit futamot. Bár ki tudja, ezek után nem lesz túl előnyös tárgyalópozícióban Silverstone.

A mostanihoz hasonló F1-parádé 2004-ben is volt Londonban, magyar résztvevője is akadt.