Ferrari-kettősgyőzelem Hamilton-gesztussal

GettyImages-824446474
2017.07.30. 16:05
Szoros, talán feszült is, de igazán izgalmas nem volt a 32. Magyar Nagydíj a Hungaroringen.

Kivételesen nem az első kanyar lett a kritikus a Hungaroringen, a 32. Magyar Nagydíj rajtjánál. Mindenki eljött rendben, Vettel befordult Räikkönen előtt, majd tisztán elment Bottas is. Verstappen és Ricciardo Hamilton elé került, és egymással csatázott a második kanyarig: az ausztrál volt előrébb, külső íven vette a balost, de csapattársa a kanyar közepén belecsúszott.

Az első kerék összetörte Ricciardo RBR-jének oldaldobozát, folyadék fröccsent mindenfelé, a kocsi ezen megcsúszott, és keresztbe állt a következő kanyarban. Jolyon Palmer épp csak ki tudta kerülni.

Ricciardo versenye véget ért, jött a biztonsági kocsi és a pályamunkások takarítani az aszfaltot. Verstappen pár körrel később megkapta büntetését, 10 másodpercet, amit a kerékcseréje előtt kellett letöltenie. (Addig nem nyúlhattak a szerelők az autóhoz, míg le nem pörgött az idő.)

Volt egy koccanás Hülkenberg és Grosjean között, de itt egyiküket sem büntették, ahogy az újraindítás után összekoccanó Sainz-Alonso páros egyik tagját sem.

Grosjeannál viszont nem múlt el nyom nélkül az eset, a 22. körben kihívták kerékcserére, mert lassú defektet észleltek nála, viszont a bal hátsó kereket rosszul rögzítették, így a francia a következő körben feladta a futamot. Leparkolta a pálya mellett a Haas-Ferrarit.

A tervezett kerékcseréket Bottas kezdte a 31. körben, majd jött Vettel, Räikkönen és Hamilton is. Visszaállt közöttük a sorrend, de Verstappen, mivel nem cserélt, maradt az élen.

A Ferrarik és a Mercedesek egymás nyakára kerültek, sőt, a 40. körre másfél-másfél másodpercek alakultak ki közöttük.

Verstappen a 43. körben cserélt kereket és tudta le a büntetését.

A mezőnyben az Alonso-Sainz csata volt izgalmas, a kétszeres bajnoknak több kísérlet után sikerült csak elmennie, és átvenni a hatodik helyet.

Az élen a csata 23 körrel a vége előtt kezdett élesedni, amikor a Mercedes utasította Bottast, hogy engedje el Hamiltont. Az angol gyorsabb volt a csapattársánál, közelebb is került a Ferrarikhoz, de előzési távolságra ő sem tudott hozzájuk kerülni. Vettel és Räikkönen biztosan tartotta az első két helyet, még úgy is, hogy a németnek szóltak, kerülje el a kerékvetőket, mert baj lehet a kocsival, ha rájuk megy. A kormány állítódott el kicsit még a rajt előtt, egész futamon nem volt neki tökéletes.

Az 55. körre tudott aztán Hamilton DRS-távolságba, azaz egy másodpercen belülre kerülni Räikkönenhez, de az előzés nagyon távolinak tűnt. Esélytelennek látszott, és miután öt körrel a vége előtt lekörözöttek közé került, Hamilton fel is adta a próbálkozást.

Az első három három másodpercen belül haladt, de nagy izgalmat ez nem jelentett. Bottas lemaradt Hamiltontól, a hajrában már Verstappen kezdte támadni, de a hollandnak ugyanolyan nehéz dolga volt, mint Hamiltonnak, ő se tudott előzéssel kísérletezni sem.

Vettel így szoros, de nyugodt győzelmet szerzett Räikkönen előtt, a Ferrari kettős győzelmet jegyzett. A német 2015 után másodszor nyert a Hungaroringen.

A Ferrarik mögött az utolsó kanyar viszont izgalmas lett, ugyanis Hamilton betartotta a szavát, és a célegyenesben visszaadta a harmadik helyet Bottasnak. Úgy állapodtak meg a csapattal, hogy ha nem sikerül megelőznie neki sem a Ferrarikat, a végén visszaadja a szívességet a finnek. Tökéletes manőverrel tette ezt meg, bár Verstappen Bottas nyakán volt, a holland nem tudta megelőzni egyikőjüket sem.

A vége így Vettel-Räikkönen-Bottas-Hamilton-Verstappen lett. Alonso a McLaren-Honda kiemelkedően legjobb versenyét futotta, hatodikként ért be, majd megpihent egy nyugágyban a róla festett aszfaltképen.

A világbajnokságban Vettel egyről 13 pontra növelte az előnyét, így egész nyugodtan mehet a nyári szünetre, ahogy a Ferrari is, ami hozott a Mercedesen a konstruktőrversenyben.

A százezres drukkertömeg nagyon megünnepelte a dobogót, rengeteg finn volt itt Räikkönen és Bottas miatt, és mindkettő dobogós lett.

A következő futam augusztus 27-én lesz, a Belga Nagydíj következik.

A Magyar Nagydíj végeredménye

1    Sebastian Vettel    Ferrari    1h39m46.713s
2    Kimi Raikkonen    Ferrari    0.908s
3    Valtteri Bottas    Mercedes    12.462s
4    Lewis Hamilton    Mercedes    12.885s
5    Max Verstappen    Red Bull/Renault    13.276s
6    Fernando Alonso    McLaren/Honda    1m11.223s
7    Carlos Sainz    Toro Rosso/Renault    1 Lap
8    Sergio Perez    Force India/Mercedes    1 Lap
9    Esteban Ocon    Force India/Mercedes    1 Lap
10    Stoffel Vandoorne    McLaren/Honda    1 Lap
11    Daniil Kvyat    Toro Rosso/Renault    1 Lap
12    Jolyon Palmer    Renault    1 Lap
13    Kevin Magnussen    Haas/Ferrari    1 Lap
14    Lance Stroll    Williams/Mercedes    1 Lap
15    Pascal Wehrlein    Sauber/Ferrari    2 Laps
16    Marcus Ericsson    Sauber/Ferrari    2 Laps
17    Nico Hulkenberg    Renault    3 Laps
-    Paul Di Resta    Williams/Mercedes    kiesett
-    Romain Grosjean    Haas/Ferrari    kiesett
-    Daniel Ricciardo    Red Bull/Renault    baleset
-    Felipe Massa    Williams/Mercedes    nem indult

A vb állása

1    Sebastian Vettel    202
2    Lewis Hamilton    188
3    Valtteri Bottas    169
4    Daniel Ricciardo    117
5    Kimi Raikkonen    116
6    Max Verstappen    67
7    Sergio Perez    56
8    Esteban Ocon    45
9    Carlos Sainz    35
10    Nico Hulkenberg    26