Előd
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Borzasztóan hiányzik az F1-nek a Minardi

2017.08.16. 17:38

Az, hogy tízcsapatosra szűkült a Forma-1 mezőnye, nem csak rosszul mutat a versenyeken, de a sorozat kárára is van, hiszen kevesebb az ülés, így kevesebb pilóta is kap lehetőséget. Erre mutatott rá a Haas csapatfőnöke, Günther Steiner, aki szerint borzasztóan hiányzik a Minardi, vagy egy azzal egyenértékű istálló az F1-ből: egy olyan csapat, ami ugyan rendre a mezőny végén zár, de fiatal pilótákat indít el a későbbi sikerek felé.

A Minardi 1985-től 21 éven át volt jelen a Forma-1-ben, olyan pilótáknak adtak ők első lehetőséget, mint a későbbi világbajnok Fernando Alonso, vagy kár Giancarlo Fisichella, Jarno trulli és Mark Webber, de az F1 egyetlen magyar pilótája, Baumgartner Zsolt is náluk versenyzett.

Azzal, hogy már se Minardi, se HRT, se Caterham, se Manor nincs a Forma-1-ben, nincs klasszikus pilótanevelő istálló – jelenleg részben a Sauber tölti be ezt a szerepet, a jövőben pedig ténylegesen erre használná az azt fiókcsapattá átalakító Ferrari. Ez viszont nem elég, így ugyanis csak a Ferrari legjobb tehetségei kapnak majd esélyt, a többiek nem.

"Nagyon nehéz, mert a fiataloknak jókor kell jó helyen lenniük. Semmi mást nem tehetnek, mert a mostani Forma-1-ben még pénzért sem nagyon tudnának helyet venni maguknak. Amikor itt volt a Minardi, ők örültek az utolsó helynek is, mert a fő feladatuk a fiatal tehetségek kinevelése volt" – idézte az Autosport Steinert.

"Amikor Daniel Ricciardo a HRT-t vezette 2011-ben, mindenki tudta, hogy nem kell tőle csodát várni, de rengeteg fontos tapasztalatot gyűjtött" – folytatta Steiner, rámutatva, hogy a Mercedes és a Ferrari (illetve az általa nem említett Red Bull) sem fog engedni elkallódni valakit, akin látja, hogy őrülten tehetséges, de ennél több lehetőséget kellene biztosítani, az F2 és az F1 közti ugrás ugyanis hatalmas.