Pilóta nélküli safety car jöhet az F1-be

GettyImages-824444538
2017.08.21. 17:48

Érdekes elképzelést vázolt fel Marcin Budkowski, a Forma-1 technikai részlegének vezetője, aki felvetette, hogy készek lennének önvezető autóra cserélni a biztonsági autót a jövőben. Budkowskit az önvezető technológia, illetve a lassan induló RoboRace jövőbeli alkalmazásáról kérdezte a Motorsport, erre mondta, hogy a technológia akár egy teljesen önállóan alkalmazott safety car formájában az F1-ben is megjelenhet.

Egy olyan technológiai dolgot képviselne, ami felé kicsit szkeptikusak a nézők, így viszont az előnyeit mutathatnánk be működés közben

– nyilatkozta Budkowski, aki szerint a biztonsági autó pilótája a közeljövőben feleslegessé válhat, a mezőny tempóját ugyanis egy számítógép is tudná kontrollálni. Figyelmeztetett ugyanakkor arra is, hogy bár a mérnökök valószínűleg imádnák a pilóta nélküli safety cart, a szurkolók nem biztos, hogy örülnének egy ilyen újításnak.

Bernd Mayländer viszont biztosan nem örülne ennek, a 46 éves korábbi német DTM-pilóta 2000 óta vezeti a biztonsági autót, egyedül a 2001-es Kanadai Nagydíjat hagyta ki egy sérülés miatt, akkor Marcel Fässler pótolta.

Mayländer néha főszerepbe is került, a 2006-os Ausztrál Nagydíjon többet volt az élen, mint a futamgyőztes Fernando Alonso, 2007-ben Japánban, 2010-ben pedig Koreában volt komoly esőben sokat az élen, míg a 2011-es Kanadai Nagydíjon 28 körön át vezette a mezőnyt, miközben a futamgyőztes Jenson Button csak fél kört volt az első helyen. Mayländer nagyjából 600 kört vezetett eddig az F1-ben a mezőny élén.