Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

F1: bezár egy kiskapu a szabálytalan rajt előtt

2017.09.22. 19:08

Tavasszal Sebastian Vettel startja a Kínai GP-n elég furcsa volt, anno volt is belőle egy kis balhé, hogy miért nem büntették meg.

Az FIA, ha kis spéttel is - hat hónap -, de reagált, pénteken közölték, hogy 2018-tól változtatnak a rajtra vonatkozó előírásokon. Kiderült ugyanis, hogy

Vettel Kínában annyira rosszul parkolt be a rajtrácsra, hogy a beépített startdetektor nem is érzékelte a kocsit.

Vagyis hivatalosan el sem lehetett volna dönteni, ha esetleg korábban indul, hogy tényleg korábban indult-e. Idén ugyanis a szabályzatban csak annyi van, hogy büntetni kell azt, aki a kocsiba épített rajtérzékelő szerint fals rajtot produkál.

Ezt módosítják jövőre arra, hogy büntetni kell azt,

  • aki a jelzés előtt mozdul, és ezt a detektor érzékeli
  • aki olyan helyzetben parkolja le a kocsiját a starthoz, hogy a detektor képtelen felismerni a kocsi első mozdulatát a rajtjelzés után

Aki ilyet csinál, boxáthajtásos büntetéssel vagy 10 másodperces stop&go-büntetéssel sújtható.

Felzúdulás volt a nyáron Valtteri Bottas ausztriai villámrajtjából is, amit kisebb vita után szabályosnak ítéltek. Ez jövőre is szabályos marad, a mostani intézkedéseket nem Bottas, hanem Vettel indulása eredményezte.