Hamilton úgy lett bajnok, mint James Hunt

2017.10.30. 18:58

Bár nem saját hibájából, hanem egy defekt miatt Lewis Hamilton már az első körben az utolsó helyre került a Mexikói Nagydíjon, és innen nem is nagyon tudta visszaküzdeni magát, de azért így is kilencedik lett.

Csakhogy közben kapott egy kört a futamgyőztes Max Verstappentől, vagyis körhátrányban lett világbajnok.

Hamilton előzékeny volt, simán elengedte Verstappent, tudta, hogy nem vele van csatában (akkor épp Carlos Sainzot üldözte). Ezelőtt utoljára  a 2013-as Spanyol Nagydíjon körözték le Hamiltont, akkor Fernando Alonso volt sokkal gyorsabb nála.

Bármilyen furcsa, nem egyedi eset, 1976-ban James Hunt ugyanígy – mármint a körhátrányt nézve – lett világbajnok. Japánban a második helyről indulhatott Hunt a ködben, vizes pályán. Rögtön a rajtnál élre állt, sokáig vezetett is, csak a 62. körben tudta megelőzni őt Mario Andretti. Ekkora már csak 11-en voltak versenyben – többen jó pár körös hátrányban –, így amikor a defektet kapó Hunt kiállt kerékcserére, csak az ötödik helyig csúszott vissza. Patrick Depailler-re tapadva gyorsan visszaküzdötték magukat a dobogóra, de addig már kaptak egy kört a végül győztes Mario Andrettitől.

A harmadik hely viszont elég volt Huntnak ahhoz, hogy megelőzze a futam legelején kiálló Niki Laudát – Hunt 69, az osztrák 68 ponttal zárta a szezont. Az osztrák úgy maradt le éppen csak a vb-címről, hogy a nürburgringi majdnem végzetes balesete után még két futamot kihagyott.