Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fegyverkezésben a Ferrari mindenkit ver az F1-ben

2018.01.05. 11:23

A karácsony körüli üresjáratban remek infografikákat rakott össze az Autosport az F1-csapatok 2017-es évéről. Illetve egészen pontosan arról, hogy a szakértői becslésük szerint

  • hányan dolgoznak az egyes csapatokban,
  • mekkora büdzséből dolgozhattak 2017-ben,
  • és mekkora, illetve honnan érkezett bevételre tehettek szert.

Mindhárom kategóriában a Ferrari a győztes, ha emberi és pénzügyi erőforrásban is tartják a fölényüket 2018-ra, már tényleg beelőzhetik a Mercedest. Ennél viszont érdekesebb, hogy a Haas mennyire kis stábbal dolgozik, a második legkisebb Saubernél is 125 emberrel kevesebb alkalmazottjuk van. A gyári csapatoknál egyébként (Mercedes, Ferrari, Renault) a megadott számokon felül még 440-450 ember dolgozik csak a motorokon.

Ár-érték arányban viszont verhetetlen a Force India, egyedüliként 100 millió font alatti keretből hozták ki a szezont, mégis a negyedik helyen zárták a csapatversenyt. A Ferrari itt is mindenki fölé nőtt, nem is kicsit, még a Mercedesnél is 60 millió fonttal többet költöttek.

Bevételi oldalon a Formula One Management (FOM) által kiosztott pénzdíjak az érdekesek, a három éllovas (Ferrari, Mercedes, Red Bull) egyenként többet kaptak innen, mint amennyi bevételt öt csapat, tehát a mezőny fele az egész szezonban elkönyvelhetett.