Egy emeletes buszt is elbír az F1-fejvédő

GettyImages-838703380
2018.02.08. 13:45

A 2018-as F1-szezonban debütál majd a pilóták fejét védő új szerkezet, a Glória, amiről a Mercedes technikai igazgatója, a korábban a Ferrarinál dolgozó James Allison osztott meg egy olyan részletet, ami kontextusba helyezi, mennyire ellenálló a rendszer.

Nem egy könnyű elem, több kiló titáni, amit fel kell szerelnünk a autóra. Úgy kellett áttervezni a kocsikat, hogy kibírjanak egy olyan erőhatást, mintha egy londoni emeletes buszt tennénk a tetejére.

Allison ezzel persze nem arra utalt, hogy maga a Glória lesz 7,5 tonna súlyú, hanem hogy adott esetben egy becsapódó alkatrésszel, extrém esetben kerékkel történő ütközés esetén se károsodjon se a fejvédő, sem az autó.

A fejvédő bukókeretet a 2017-es szezon során, pont a hungaroringi verseny előtt véglegesítették, itt mutatták be az F1 és a Nemzetközi Automobil Szövetség képviselői részletesen a működését, illetve hogy mekkora védelmet nyújt a pilótáknak.

Címlap és borítókép: A Glória névre keresztelt fejvédő bukókeret Lewis Hamilton Mercedesén. Dan Mullan / Getty Images Hungary