Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egy emeletes buszt is elbír az F1-fejvédő

GettyImages-838703380
2018.02.08. 13:45

A 2018-as F1-szezonban debütál majd a pilóták fejét védő új szerkezet, a Glória, amiről a Mercedes technikai igazgatója, a korábban a Ferrarinál dolgozó James Allison osztott meg egy olyan részletet, ami kontextusba helyezi, mennyire ellenálló a rendszer.

Nem egy könnyű elem, több kiló titáni, amit fel kell szerelnünk a autóra. Úgy kellett áttervezni a kocsikat, hogy kibírjanak egy olyan erőhatást, mintha egy londoni emeletes buszt tennénk a tetejére.

Allison ezzel persze nem arra utalt, hogy maga a Glória lesz 7,5 tonna súlyú, hanem hogy adott esetben egy becsapódó alkatrésszel, extrém esetben kerékkel történő ütközés esetén se károsodjon se a fejvédő, sem az autó.

A fejvédő bukókeretet a 2017-es szezon során, pont a hungaroringi verseny előtt véglegesítették, itt mutatták be az F1 és a Nemzetközi Automobil Szövetség képviselői részletesen a működését, illetve hogy mekkora védelmet nyújt a pilótáknak.

Címlap és borítókép: A Glória névre keresztelt fejvédő bukókeret Lewis Hamilton Mercedesén. Dan Mullan / Getty Images Hungary