Hihetetlen dráma ölte meg a Haas 4-5. helyes csodáját

2018.03.25. 10:11

Az előszezonban mutatott erős szereplés után Ausztráliában is meglepően jól teljesített az F1 amerikai csapata, a Haas, olyannyira, hogy 20 körrel a futam kezdete után Kevin Magnussen a negyedik, Romain Grosjean pedig az ötödik helyen autózhatott.

A Haas-csoda viszont csak az első kerékcseréig tartott, ugyanis

felfoghatatlan módon mindkét pilótájuk ugyanazzal a hibával, nem tökéletesen felrakott kerék miatt esett ki két körön belül.

Egy ilyen rontás a szerelőktől egy futamon belül megeshet, még ha nem is ideális, de hogy két körön belül, két egymást követő kerékcserén is rontsanak, az szinte példátlan.

A két körön belül kieső két Haas

Az eset után természetesen mindkét pilóta csalódott volt, de igyekezett azért optimista maradni. Magnussen úgy értékelt, hogy ha eddig jól mentek, nem ez a hiba fogja megtörni a lendületüket, míg Grosjean az elvesztett 22 pont lehetősége után egyből arra tért ki, hogy a télen nem volt hasonló problémájuk, úgyhogy meg kell találniuk a hiba forrását, ami lehet akár a csavarpisztoly, akár maga a műveleti rend problémájából is. Grosjean egyébként nagyon szimpatikusan a saját kiesése után nekiállt vigasztalni a szerelőket.

A Haas-csapatfőnök Günther Steiner később megerősítette, hogy mindkétszer emberi mulasztás történt, rosszul rakták fel a kereket, így a csavar félrecsúszott a meneten.

Romain Grosjean kocsijának kimentéséhez előbb virtuális, majd rendes safety car kellett, ez adott lehetőséget Sebastian Vettelnek arra a kerékcserére, amivel végül Lewis Hamilton előtt tudott maradni, és megnyerte az idénynyitó Ausztrál Nagydíjat.

A két rossz boxkiállás, illetve egészen pontosan a két kocsi nem biztonságos kiengedése miatt a csapat kocsinként 5000 eurós, tehát összesen 10 ezer eurós büntetést kapott.