Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Moto GP miatt dőlhetnek meg a körrekordok az F1-ben

2018.03.30. 17:52

Körönként akár egy másodperccel is gyorsabbak lehetnek a korábbiaknál az F1-csapatok autói Silverstone-ban. A javulást a Moto GP-nek köszönhetik majd, a motoros sorozat szervezői kényszerítettek ki teljes pályafelújítást és burkolatcserét. 

Az F1-kocsik a nagy leszorítóerővel rendelkeznek, így az aszfaltot megrongálják, egyszerűen felgyűrik. A rossz burkolatra a motorosok érzékenyebbek, nehezebben manővereznek a feltúrt pályán. A Moto GP szervezője, a Dorna több versenyhelyszínt is arra kényszerített, hogy biztonsági okokból is újítsa fel a pályáját. Silverstone-ban úgy döntöttek, hogy nemcsak a motorosok által használt részt, hanem a teljes pályát felújítják.

Az Autosportnak nyilatkoztó silverstone-i versenyigazgató, Stuart Pringle elmondta, hogy utoljára 1996-ban volt teljes burkolatcsere. Úgy véli, a februárban felújított pályán minden szakágban megdőlhetnek a körrekordok. Az építésnél eltüntették a puklokat, az új aszfalton nedves időben is jobb lehet a tapadás.

„Az F1 csapatok fontok millióit költik el, hogy körönként egy másodperces javulást lássanak, de mi is képesek voltunk arra, hogy leszállítsunk egy másodpercet azzal a munkával, amit februárban végeztünk" – mondta Pringle.

A Moto GP miatt több pályát felújítottak, Barcelonában, a Red Bull Ringen és Austinban pocsék volt az aszfalt minősége.