Márk
12 °C
26 °C

Kimi, miért lettél F1-pilóta?

2018.04.03. 11:33
Az F1Racing olvasói kérdéseivel ült le Kimi Räikkönennel egy kérdezz-felelekre. Nem csak egyszavas válaszokat adott, sőt.

Miért lettél F1-pilóta?

Nem volt egyetlen különösebb oka. Érdekelt a versenyzés és minden, aminek motorja van. Sosem gondoltam, hogy eljuthatok az F1-ig, mivel sosem volt pénzünk. De szerencsére jó emberek szegődtek mellém, Dave és Steve Robertson, akik lehetővé tették a dolgot. Nélkülük esélyem se lett volna. Azt hittem, évekig gokartozni fogok, és csinálok belőle egy kis pénzt, autózni nem volt pénzem. Aztán barátok és családtagok segítettek, összejött a Formula-Renault és egy kis tehetséggel egy év múlva az F1-ben voltam.

Ki volt a hősöd gyerekként? James Hunt?

Hősöm nem igazán volt, de Jamesről hallottam, mikor 8-9 éves lehettem. És aztán ott voltak a finnek, Keke Rosberg, a két Mika (Hakkinen és Salo) és JJ Lehto, drukkoltam nekik, de a hőseim nem voltak.

10 éve nyerted meg a világbajnokságot, mire emlékszel?

Jó rég volt. Nyilván nagy nap volt, de nem csak a nap, az egész év. Voltak nagyobb és kevésbé nagy pillanatok, a végén összejött, és nagyon örültem. Azóta nem sokat gondoltam rá. Ma már nem oszt, nem szoroz, ha rágondolok.

A rali vagy az F1 megerőltetőbb?

Teljesen más a kettő, de pusztán a fizikai tényezők miatt azt kell mondanom, hogy az F1. De a másik oldalról a rali, mert rengeteg időt töltünk a kocsiban. Egy teljes hétig csak a szakaszokat mérjük fel, ez lehet 12 óránál is több egy nap. Írjuk az itinert, majd csekkoljuk. Ez sokkal fárasztóbb, mint gondoltam. Plusz korán reggel kell kelni, és késő estig tart, nem alhatsz sokat. Raliban nehéz annyit aludnod, amire szükséged van.

Indulsz még világbajnoki ralin?

Talán pár futamot, csak kedvtelésből. Remélem, összejön.

Kimi Räikkönen 3. lett az idei nyitófutamon, folytatás a hétvégén
Kimi Räikkönen 3. lett az idei nyitófutamon, folytatás a hétvégénÉrdekelne a ralikrossz, ha az F1-gyel végeztél?

Igen. Még nem volt időm kipróbálni egy kocsit, bár már felajánlották nekem párszor. Viccesnek tűnik, olyanok mint a raliautók, csak erősebbek. Minimum kipróbálnám.


Indulnál Indy 500-on?

Most már valószínűleg nem. Jo kis verseny, és pár éve kipróbáltam volna, de most már nem.

Mennyire jó barát Vettel a pályán kívül?


Jól ismerem, közel laktunk egymáshoz régebben és sportoltunk együtt a versenyeken kívül. Együtt repülünk és szorosan együtt dolgozunk a versenyeken.

Kedvenc italod?

Sok vizet iszom.

Savas vagy mentes?

Mostanában már mentes, de a savas is jó.

Melyik országbeli újságíróktól kapod a leghülyébb kérdéseket?

Mind ugyanazon a szinten van, tök egyformák. (Nevet.)

(A teljes interjú az Autosport.com-on.)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!