Judit
2 °C
7 °C

F1: 2019-től jöhet, ami a csövön kifér

2018.04.14. 10:08

Remek hírt közölt Kínából boxutcai pletykák alapján a német Auto Motor und Sport, a lap ugyanis úgy tudja, a 2019-es F1-szezonra eltörlik a mostani, 105 kg/futamos üzemanyaglimitet, ami azt is jelentheti, hogy vége a spórolásnak, és mindenki nyomhatja neki, ami a csövön kifér.

Az ügyről a Forma-1 április 17-i stratégiai ülésén szavazhatnak majd, de a csapatok és az F1 menedzsmentje is a korlátozás eltörlése mellett van, vagyis nincs akadálya, hogy meg is szavazzák a módosítást.

2018-ra ugyanis rettentő sokat nőtt a spórolás, hiszen egyrészt a kocsik 5 százalékkal nagyobb leszorítóerőt generálnak az előző évhez képest, ami megnöveli a légellenállást is, másrészt úgy kell hozni a motoroknak a tavalyi teljesítményt lóerőben, hogy az egyes motoroknak 5000 helyett már 7000 km-t kell kibírni, ami szintén a fogyasztás rovására megy.

A csapatok egyöntetűen azt mondják, hogy a szabályok miatt túlságos üzemanyag-spórolásra vannak kényszerítve. Nico Hülkenberg a biztonsági autós szakasz ellenére kénytelen volt elvenni a gázt Ausztráliában, Bahreinben a későbbi győztes Sebastian Vettel már a harmadik körtől kezdve elvett gázzal ment bele a legtöbb kanyarba, a Mercedes számítása szerint pedig legalább 4 kilóval növelni kéne a limitet ahhoz, hogy spórolás nélkül végig tudjanak menni a futamokon.

Ez tehát a terv, szavazás jövő kedden.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?