F1: 2019-től jöhet, ami a csövön kifér

2018.04.14. 10:08

Remek hírt közölt Kínából boxutcai pletykák alapján a német Auto Motor und Sport, a lap ugyanis úgy tudja, a 2019-es F1-szezonra eltörlik a mostani, 105 kg/futamos üzemanyaglimitet, ami azt is jelentheti, hogy vége a spórolásnak, és mindenki nyomhatja neki, ami a csövön kifér.

Az ügyről a Forma-1 április 17-i stratégiai ülésén szavazhatnak majd, de a csapatok és az F1 menedzsmentje is a korlátozás eltörlése mellett van, vagyis nincs akadálya, hogy meg is szavazzák a módosítást.

2018-ra ugyanis rettentő sokat nőtt a spórolás, hiszen egyrészt a kocsik 5 százalékkal nagyobb leszorítóerőt generálnak az előző évhez képest, ami megnöveli a légellenállást is, másrészt úgy kell hozni a motoroknak a tavalyi teljesítményt lóerőben, hogy az egyes motoroknak 5000 helyett már 7000 km-t kell kibírni, ami szintén a fogyasztás rovására megy.

A csapatok egyöntetűen azt mondják, hogy a szabályok miatt túlságos üzemanyag-spórolásra vannak kényszerítve. Nico Hülkenberg a biztonsági autós szakasz ellenére kénytelen volt elvenni a gázt Ausztráliában, Bahreinben a későbbi győztes Sebastian Vettel már a harmadik körtől kezdve elvett gázzal ment bele a legtöbb kanyarba, a Mercedes számítása szerint pedig legalább 4 kilóval növelni kéne a limitet ahhoz, hogy spórolás nélkül végig tudjanak menni a futamokon.

Ez tehát a terv, szavazás jövő kedden.