Olivér
5 °C
8 °C

Egy futam után ki is nyírták a Ferrari trükkjét

2018.05.14. 09:28

Egyetlen nagydíjat élt meg a Ferrari Spanyolországban bevezetett egyedi fejlesztése, a fejvédő bukókeretre szerelt tükör, ami azok után furcsának tűnhet, hogy áprilisban maga a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) engedélyezte a tükrök rögzítését a fejvédőre.

Most sem arról van szó, hogy az FIA gyorsan meggondolta volna magát, hanem arról, hogy szabálytalannak ítélték azt a módot, amivel a Ferrari rögzítette a tükröt – az FIA szerint ugyanis nem azért módosítottak a Ferrarinál, hogy más helyre kerüljön a tükör, hanem azért, hogy így egy plusz kis szárnyat is a kocsira rakhassanak, már pedig az FIA csak a tükör áthelyezését engedélyezte.

Arra, hogy miért is ekkora dolog a tükrök áthelyezése, az FIA együléses (formaautó) autóiért felelős Nikolas Tombazis válaszolt az Autósportnak: a tükrök olyan furcsa formát jelentenek az autón, hogy a csapatok legszívesebben nem is tennének tükröket, ha nem lennének erre kötelezve szabályokkal.

Az FIA már a futam előtt szólt a Ferrarinak, hogy a Spanyol Nagydíj után, vagyis Monacótól nem használhatják mostani formájában az új tükröt, az indoklást viszont vasárnap hozta nyilvánosságra a versenyigazgató Charlie Whiting, aki elmondta, hogy a szabály nyelvezetében az szerepel, hogy a fejvédőre lehet rögzíteni a tükröt, de egyéb elemekről nem ejtenek szót, így plusz szárnyak elhelyezése sem engedélyezett. Ha súlyos szabálysértés lett volna, akkor már Barcelonában levetették volna a Ferrarival a tükröt, ám mivel csak másképp értelmezték a szabályt, mint az FIA, így türelmesebbek voltak velük, Monacóban viszont már nem lesznek azok.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?