Az új F1-kocsikkal jöhetnek a szexibb kerekek is

2018.06.05. 09:09

Rég óta tervben van már a Forma-1-ben, hogy a mostani, 13 colos kerekeket 18 colosakra cseréljék, a váltást erőltető Pirelli a Lotusnak köszönhetően 2014-ben bemutatót is tartott Silverstone-ban, hogy élőben is látszódjon, hogyan nézni ki egy F1-kocsi nagyobb kerekeken, sőt, rá egy évre Monacóban egy GP2-es kocsin élesben is kipróbálták a nagyobb felniket.

Az évek óta tologatott újításból viszont 2021-ben talán lehet is valami, legalábbis az F1 technikai megújításáért felelős Ross Brawn és mérnökei a 18 colos kerekek bevezetésének lehetőségén dolgoznak.

Az Autosport értesülései szerint több, mint valószínű, hogy 2021-től ilyen felnikre vált majd a Forma-1, konkrétumok viszont még nincsenek az ügyben, bár a lap arról is kapott információt, hogy egyes csapatok már 2020-ban is átállnának az új kerekekre.

A gumigyártó Pirelli elsősorban a közúti változatok fejlesztése miatt erőlteti már évek óta a váltást, hasonló, kis oldalprofilú gumikat használnak az endurance-vb-n (WEC) és a Forma-E-ben is, ezek sokkal közelebb állnak az utcai típusokhoz, mint az F1-gumik. A cégnek 2019 végéig van szerződése a Forma-1-gyel, a 18 colos felnik bevezetése pedig feltételét képezhetik az új szerződés aláírásának, akár a Pirellivel, akár mással, bár a többi gyártó helyzeti hátrányban lenne, hiszen 2020-ra, egyetlen évre kellene 13 colos felnihez gumit fejleszteni, majd teljesen új típusra átállni.