Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Új F1-sisak: mintha lőrésen néznél ki

2018.06.07. 10:08

Az FIA eheti biztonsági tanácskozásán bemutatták az új Forma-1-es versenysisakot, ami kötelező lesz 2019-től a sorozat pilótáinak, majd fokozatosan az alsóbb autós kategóriák versenyzőinek is.

A szövetség négy márkával dolgozott együtt a szupersisak fejlesztésén, a német Schuberttel, a japán Arai-jal, az amerikai Bell-lel és az olasz Stilóval. A munka eredményét a Bell mutatta be, már ránézésre is lenyűgöző.

A legnagyobb újítás, hogy a sisaknyílás felső peremét 10 milliméterrel lejjebb hozták, így már kvázi csak egy csíkon látnak ki a pilóták. Így minden eddiginél jobban véd a bukó a becsapódó törmelékektől, szinte csak egy lőrés maradt a szemnek, a homlokot és az arcot is teljesen takarják.

A biztonsági paraméterei egészen lenyűgözőek: 275 G-s becsapódást is kibír, és 790 fokos forróságnak is ellenáll.

Mindemellett még piszok jól is néz ki már a bemutatott, fényezetlen darab is. Az amerikaiak látják el egyébként sisakkal az F1-mezőny majdnem felét.