Vettel 17 év után szállított pole-t a Ferrarinak Kanadában

GettyImages-970467782
2018.06.09. 21:05

Max Verstappen mesterhármasával indult a 2018-as Kanadai Nagydíj, a Red Bull Racing holland pilótája ugyanis mindhárom szabadedzést megnyerte, így a szezon eleji problémái után kedvező előjellel várta a kanadai időmérőt. Ő jól is kezdett – bár nem úgy, ahogy az edzéseken –, a Haas-versenyző Romain Grosjeannak viszont másodpercekig tartott csak a kvalifikáció, a garázsból kifordulva azonnal elfüstölt alatta a frissített Ferrari-motor. Grosjeannak nincs szerencséje a hétvégén, pénteken mormotát gázolt az edzésen.

A Q1 végén Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen zártak az élen 15 ezredmásodperces különbséggel, ami picivel volt több, mint a harmadik edzés végi 2 ezredmásodperc differencia. Mögöttük a két Mercedes, majd a két Red Bull jött. A kiesőhelyeken Grosjean mellett a két Williams, a sauberes Marcus Ericsson, illetve a Toro Rossó-s Pierre Gasly osztozkodtak, hiába fogadkozott tehát a Honda, nem léptek nagyot előre.

A Q2-ben Daniel Ricciardo kezdte meg a pályacsúcs-döntést, 1:11,434-et autózott a Monacóban győztes ausztrál azon a pályán, ami egyébként pont nem számít az erősségének. Verstappen 38 ezredmásodperc lemaradással követte csapattársát, majd kicsit felborított sorrendben jöttek a Ferrarik és a Mercedesek. Mellettük még a két Renault és a két Force India került a top tízbe.

Az időmérő harmadik harmada óriási időkkel kezdődött, Hamilton egyből pályacsúcsot ment, majd Valtteri Bottas a pálya története során először ment 1:11 alá, az élre ugorva. A finn idején is volt még mit csiszolni, Vettel egy 1:10,776-os körrel meg is tette, még mielőtt a Red Bullok megkezdték volna mért körüket. A két RBR csak annyira tudott beleszólni elsőre a harcba, hogy Verstappen lelökte a hatodik helyig Hamiltont, de ekkor még mindenkinek volt egy esélye a javításra.

Vettel megtartotta az első helyét, övé lett a kanadai pole, mellőle Valtteri Bottas indulhat majd, majd Verstappen és Hamilton jönnek. Vettel 2001 óta az első Ferrari-pole-t szerezte egyébként Kanadában.