Aliz
6 °C
14 °C

Az F1 leghosszabb egyenesét siratják a pilóták

2018.06.23. 08:25

A két pénteki szabadedzés után több F1-pilóta is felvetette, hogy ki kéne venni a sikánt az 1,8 km-es Mistral egyenesből a Paul Ricard versenypályán, így ugyanis nem lesz annyira izgalmas a verseny, hiszen nem tudnak majd kellően felgyorsulni az előzésekhez.

Ha nem lenne a hosszú egyenes közepén a sikán, az 1,8 km-es hosszával a Mistral lenne a mostani F1-helyszíneken a leghosszabb padlógázas szakasz, Bakuban egy kis töréssel van 1600 méter egyenes, törés nélkül 1200 méter a hossza, ami máshol is előforduló táv, Sanghajban, Abu-Dzabiban és Mexikóvárosban is ekkora a leghosszabb egyenes, de Monza (1120 m), Szahír és Texas (1100 m), illetve a barcelonai pálya (1050 m) sem szégyenkezhet.

Ezekhez képest viszont óriási előrelépés lenne az 1800 méteres gyorsulási verseny, csakhogy ott az a fránya sikán.

A Toro Rosso-pilóta Brendon Hartley tesztelte a pályát még a Porsche LMP1-es kocsijával a sikán nélkül, szerinte mindenképpen több előzés lenne a hosszabb egyenesekkel, főleg, hogy az LMP1-kocsihoz képest kisebb leszorítóerővel a 10-es kanyar és az utolsó szektor is nagyobb kihívást jelentene a hatalmas száguldás végén.

Persze tudja az új-zélandi is, hogy a hétvége közben nem fogják módosítani a pályát, de talán 2019-re hallgatnak majd rájuk. A pilótaeligazításon több társa is felvetette egyébként a hosszabb egyenes lehetőségét.

A brífingen előkerült a boxutca be- és kijáratának kérdése is, ezért 80 km/h-ról 60 km/h-ra csökkentették a megengedett legnagyobb sebességet a boxutcában, hiszen ha valaki behajtás közben levesztené az uralmát a kocsi fölött, pont a Mercedes-garázsba farolna be.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?