Árpád
-2 °C
4 °C

Marchionne elment, Räikkönen maradhat?

2018.07.25. 16:18

Sergio Marchionne, akit szombaton súlyos betegsége miatt váratlanul leváltottak a FIAT-nál és a Ferrarinál betöltött vezető pozícióiból, majd szerdán elhunyt, már múlt év végén le akarta cserélni a Ferrari Forma–1-es pilótáját, Kimi Räikkönent.

A finn helyére – Vettel mellé – Antonio Giovanizzi volt a jelöltje, akinek tavaly lehetőséget is adtak a Saubernél és a Haasnál. (Mindkettő Ferrari-motoros csapat.) Csakhogy Giovanizzi eredmények helyett leginkább az autókat törte, így Räikkönen idénre is kapott szerződést a Ferraritól. Egy évre, 2018 végéig.

Marchionne csípte Räikkönent mint embert, de a munkamoráljával nem volt elégedett, nyilvánosan „lustának" nevezte. Idén azt tervezhette, ha új felfedezettje, Charles Leclerc beválik, jövőre mehet a finn helyére – legalábbis az olasz és az angol sajtó is erősen ezt pletykálta. Sőt, állítólag már el is döntötték a váltást odafent, mivel Leclerc a szezon feléig brillírozott az Alfa Sauberben, ahová Marchionne juttatta be.

Csakhogy Räikkönennek van egy, pontosabban két szövetségese a Ferrarinál: a csapattársa, Vettel és a csapatfőnöke, Maurizio Arrivabene. Vettellel legjobb haverok az F1-ben, sőt barátok, Arrivabene pedig valószínűleg nem szívesen bontaná meg a remek hangulatot, ami emiatt az istállón belül kialakult. Úgy tudni, ez volt szinte az egyetlen kérdés, amiben nem értett egyet Marchionnéval, aki ugye a tehetséget szerette volna mielőbb látni a nagycsapatában.

Kérdés, mi a véleménye Marchionne kijelölt utódjának Louis Camillerinek. Róla annyit lehet tudni, hogy a Ferrari elnökségében dolgozott eddig, onnan emelte ki a megüresedő posztra a FIAT legfelsőbb embere, John Elkann. Illetve még annyit, hogy hosszú éveken át a Phillip Morrist (PM) vezette, ami a Ferrari legnagyobb F1-es szponzora a mai napig, együttműködésük már több mint harminc éve tart. És ki volt Camilleri F1-be delegált embere a PM-től a 90-es, 2000-es években? Maurizio Arrivabene.

Marchionne és Räikkönen
Marchionne és Räikkönen

Összerakhatjuk, ha ők nem voltak rosszban, most, hogy újra találkoznak, valószínűleg szintén nem lesznek. Ehhez jön, hogy a Forma–1 közegében Arrivabenének van jóval nagyobb tapasztalata, így kézenfekvő lenne az ő elképzelései szerint folytatni a Ferrari-projektet. Ami eddig meglehetősen sikeres, mert 2015-ben három év után nyertek újra futamot, tavaly megszorították a vb-címért Vettellel Hamiltont, idén meg újra a legnagyobb kihívói, már négy futamot nyertek. (A projekt egyébként abszolút Marchionne érdeme, ő hozta Arrivabenét és Vettelt is.)

Azaz ha Leclerckel még nem írtak alá semmit – márpedig 99 százalék, hogy nincs megállapodás –, akkor lehet variálni a Vettel melletti üléssel, amire a fentiek tudatában a legnagyobb esélyesnek újra Räikkönen tűnik.

Ő 39 éves lesz októberben, szó nélkül áll be a sorba Vettel mögé, idén szorgosan hozza a pontokat a csapatnak, 11 futamból már hétszer állt dobogón. Leclerc a szezon elején még lenézett Sauberben fantasztikus dolgokat művel, utóbbi futamokon már rendre a top 10-be kvalifikál, de még csak 20 éves, rengeteg ideje van.

Ha jövőre a Ferrariba, a mezőny egyik legjobb kocsijába kerülne, a tehetségét látva nehéz elképzelni, hogy szorgos második legyen a német vezérpilóta mögött.

Az pedig, ha a csapaton belül helyzet van, nem jó a Ferrarinak: az olaszoknál világ életükben arra törekedtek, hogy ne legyen.

A 70-es években Lauda csapattársa Clay Regazzoni volt, Schumachert Barrichello, majd Massa támogatta, utóbbi folytatta Fernando Alonso mögött is, aztán jött Vettel és Räikkönen. A negyedik éve problémamentes páros folytathatná 2019-ben is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?