Meghalt a volt Ferrari-elnök, Sergio Marchionne

2018.07.25. 11:39

Szerdán egy zürichi kórházban meghalt a 66 éves topmenedzser, aki 14 éven át vezette a FIAT-Chrysler autógyárat, majd 2014 óta a Ferrarit, közvetve a cég Forma-1-es csapatát is - jelentette a Repubblica.it.

A 66 éves üzletember június 28-án rutin vállműtéten esett át, de nem várt komplikációk léptek fel nála. Meg nem erősített hírek szerint valamilyen betegségre bukkantak az orvosok, és állapota rohamosan rosszabbodott. Annyira, hogy pénteken visszafordíthatatlan kómába esett.

Még szombaton leváltották pozícióiból, gyorsan kiderült, alig van remény, hogy életben maradjon.

Sergio Marchionne 1952-2018
Sergio Marchionne 1952-2018

Marchionne az F1-es Ferrarit nagy válságban vette át, Maurizio Arrivabenére váltotta le a csapatfőnököt, Fernando Alonsót, akkori toppilótájukat elküldte, helyére 2015-ben Sebastian Vettelt szerződtette: majdnem három év szünet után nyerni kezdtek.

Három futamon győztek abban az évben, 2016 gyengébbre sikerült, de tavaly Vettel kevéssel maradt le a vb-címről a mercedeses Lewis Hamilton mögött, idén pedig nagy harcban van vele a vb-címért.

Marchionne volt az, aki nem csak a FIAT, illetve a felvásárolt Chrysler, de az F1-es csapat válságát is kezelni tudta, megoldotta, újra sínre tette az istállót.

Utódlását már megoldották mind a FIAT-nál, mind a Ferrarinál, ahol munkáját Louis Camilleri veszi át.