Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hiába a Merci uralja az F1-et, még mindig a Ferrarit tömik ki pénzzel

GettyImages-982953496
2018.08.01. 11:05

A Formula One Management úgy számol, hogy a 2018-as szezon végén 715 millió fontot, vagyis majdnem 260 milliárd forintnak megfelelő összeget oszt szét a tíz F1-csapat között, természetesen nem egyenlő arányban.

A pénzeket öt szempont szerint adják, 249 milliót egyenlő arányban osztanak szét, kicsivel többet, 249,3 millió fontot az előző év konstruktőri helyezései alapján súlyozva, a bajnok Mercedes 19 százaléknyi részt kap, az utolsó helyezett Sauber 4 százalékot.

A Ferrari csak azért kap 52,4 milió fontot, mert rettentő régóta jelen van a Forma-1-ben, emellett négy csapat, a Ferrari, a Mercedes, a Red Bull és a McLaren kapnak még bónuszt a csapatteljesítményük alapján, míg a Mercedes és a Red Bull egyéb bónuszokat kapnak. Ez alapján így néz ki (millió fontban) a várhatóan szétosztott pénzösszeg.

A tíz csapatból három kap többet, mint 2017-ben, a Ferrari nagyjából 10, a Renault közel 8, a Haas pedig 25,5 millióval nagyobb bevételre számíthat. Így bár a Mercedes nyert sorban négyszer mind a pilóták, mind a csapatok között, még mindig a Ferrari kapja a legnagyobb anyagi támogatást a Forma-1-től.

A teljes összeget 10 részletben jövő márciusig kapják meg a csapatok.