Hungaroring: Kimi nem bírt a Merci-tehetséggel a pályacsúcsért

2018.08.01. 10:42

Szerdán rendezik a nyári kollektív F1-teszt utolsó napját a Hungaroringen. A keddi edzést Antonio Giovinazzi pályacsúccsal nyerte meg a Ferrarival, a második napon Kimi Räikkönen tesztelt az olasz csapattal, illetve Robert Kubica is pályán volt a Williamsszel. 

A Haas volt az egyetlen, ami nem maradt Magyarországon tesztelni, a Torro Rossón kívül, ami az egyik autójával a Pirellinek dolgozott, mindegyik istálló egy-egy autóval vett részt a teszten:

  • Ferrari – Kimi Räikkönen
  • Mercedes – George Russell
  • Red Bull – Jake Dennis
  • Torro Rosso – Brendon Hartley és Sean Gelael
  • Williams – Robert Kubica
  • McLaren – Lando Norris
  • Renault – Artyom Markelov
  • Sauber – Antonio Giovinazzi
  • Force India – Nikita Mazepin

Az első teszthez hasonlóan most is a Ferrari kezdett a legjobban, miután Räikkönen a lágy keverékkel 1:16.171-es időt ért el. Rajta kívül egyedül Russell tudott 1:20-as időn belül zárni a Mercedesszel, de így is három másodperccel lemaradt a Ferraritól. 

Nem sokkal 11 óra előtt lerobbant Nikita Mazepin alatt a Force India, ami miatt meg is kellett szakítani az edzést pár percre.

Robert Kubica feltűnően inaktív volt a pályán, mindössze 16 kört futott délig, ráadásul egyik sem volt teljes, csak pár perccel 12 után fejezte be az első körét. A hangulatot ez sem befolyásolta, Kubica miatt legalább 1000 lengyel drukker volt a főtribünön, és úgy drukkoltak neki, mintha futballmeccsen lennének:

A nevét kántálták és felállva tapsoltak, ha épp a boxban volt, üdvrivalgás követte, ha a pályán száguldott el előttük a kocsijával.

A legtöbbet negyed tizenkettőig egyébként Hartley volt a pályán, már akkor 43 körnél járt. Autóba ült a körrekorder Giovinazzi is újra, csak most az Alfa-Saubert vezetett. Azt sem rosszul, dél körül negyedik volt Räikkönen, Norris és Russell mögött.

Ebédszünetre már a főszereplők közé lépett Kubica, másodiknak jött fel Räikkönen mögé 1:18.451-es idővel. Egy órát lazítottak a pilóták, egytől kettőig, majd újrakezdték a körözést a nagyon forró Hungaroringen. Újabb négy óra állt még előttük, az utolsó négy a nyári szünet előtt.

Egy órával a második etap megkezdése után Russell megelőzte az eddig vezető Räikkönent, aki rögtön válaszolt egy 1.15:805-ös idővel, alig lemaradva Giovinazzi nem hivatalos pályacsúcsától (1:15.648). A Mercedes pilótája tovább fokozta a tempót, pár körrel később már ismét övé volt a leggyorsabb idő 1:15.726-tal, majd 

1:15.575-tel megdöntötte a Hungaroring nem hivatalos pályacsúcsát.

Kubica is jó tempót diktált a Williams képességeihez képest, sokáig negyedik volt Russell, Räikkönen és Dennis mögött. Giovinazzi előzte be a listán két órával a vége előtt.

Az utolsó órákból az utolsó 10 perc vált érdekessé, ugyanis

a Ferrari és Kimi Räikkönen ráment a pályacsúcsra.

Bő tíz perccel a vége előtt szerdán először hiperlágy, vagyis a leggyorsabb gumit tették fel neki, elindult a leggyorsabb körért.

Javított is, 1:15.649-re, de 74 ezreddel elmaradt a Mercedes-tehetség rekordjától. (Giovinazzi keddi ferraris idejénél 1 ezreddel futott gyengébbet.)

A vereségbe nem nyugodtak bele, a finn újabb szett hiperlágyat kapott, és két perccel a vége előtt ismét nekiindult, immár tényleg az utolsó körnek.

Ezúttal viszont egyéni csúcsán sem tudott faragni, maradt a .649-es köre és a második helye George Russell mögött.

A harmadik a Red Bull egyik neveltje, a 23 éves brit, Jake Dennis lett, a Mercitől 1,5 másodperccel lemaradva, remek 131 kör végén. (Räikkönennel együtt ők fordultak legtöbbször szerdán.) Dennis egyébként nem tipikus versenyzőalkat, 187 centi. (Még az utóbbi 30 év legmagasabb F1-pilótájánál, Alex Wurznél is magasabb egy centivel, igaz, ő versenyen még nem indult.)

A Hungaroringen ezzel véget ért az F1-hét, csütörtök óta csak hétfőn nem volt esemény a pályán, a kétnapos teszt végeztével egy hónap vakációra megy a Forma-1. Folytatás augusztus 24-én, pénteken, a Belga GP első szabadedzésével.

A nap végeredménye:

  1. Russell - 1:15.575, Mercedes
  2. Räikkönen - 1:15.649, Ferrari
  3. Jake Dennis - 1:17.012, Red Bull
  4. Giovinazzi - Alfa Sauber
  5. Mazepin - Force India-Mercedes
  6. Kubica - Williams Mercedes
  7. Norris - McLaren-Renault
  8. Markelov - Renault
  9. Gelael - Toro Rosso-Honda
  10. Gasly - Toro Rosso-Honda
  11. Hartley -Toro Rosso-Honda