Ödön
2 °C
11 °C

F1: a Red Bull-Honda egymásra találás torpedózza meg a 2021-es motorreformot?

2018.08.13. 18:56

Kezdenek egyre jobban kicsúszni az időből a 2021-es új motorszabályok elfogadásával a Forma-1-ben, a gyártók ugyanis azt szeretnék, hogy bármi is történik, legkésőbb az ősz előtt véglegesítsék a három év múlva érvényes szabályokat. Csakhogy a helyzet nem egyszerű,

  • a Forma-1 és a Liberty Media egyszerűbb, olcsóbb motorokat szeretne,
  • a mostani négy gyártó viszont a jelenlegi konstrukciót tartaná meg.

Emiatt a bizonytalanság miatt sem nagyon hallani arról, hogy új motorgyártók érdeklődének a 2021-es belépés iránt.

Az egész huzavona mögött a Red Bull és a Toro Rosso helyzete áll, legalábbis a Renault-csapatfőnök Cyril Abiteboul erről beszélt az Autosportnak. A francia csapatvezető szerint arról van ugyanis szó, a Red Bull és fiókcsapata erőltette nagyon a váltást az új szabályokra, miközben a gyártók az állandóságot szerették volna.

Amióta viszont eldőlt, hogy a Red Bull a Hondával folytatja, lecserélve a Renault-t, az ő helyzetük is megoldódni látszik, és hosszabb távra tervezhetnek a japánokkal, mint két év, vagyis már a Red Bullnak sem olyan fontos, hogy egyszerűbb motor jöjjenek az F1-be, ezek mellett már csak az F1-vezérkar lobbizik.

A Mercedes, Ferrari, Renault, Red Bull-Honda (ők kvázi gyári csapatnak tekinthetők majd, hiszen az ő érdekeiket szolgálják majd a japánok) négyes kivételével a többi csapat egy dolgot szeretne: legyen egy költséglimit a gyártók által szállított motorokra.

Nem akarom megmondani neki, mit hogyan csináljanak, mert tudják, mit hogyan kell csinálni. Csak egy költséglimitet szeretnék, hogy mennyit kell fizetni a motorgyártóknak, ezen túl azt csinálnak, amit akarnak. Ha szeretnék, felőlem csinálják színaranyból a motort, ha mi azt az előre megszabott áron kapjuk

– foglalta össze álláspontját a Haas-főnök Günther Steiner.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?