Beáta, Izolda, Lea
0 °C
17 °C

Kubica: A bal kezem 35 %-kal jobb, mint amit valaha láttak

2018.08.18. 08:07

Újabb részleteket árult el Robert Kubica a fizikai állapotáról. A Williams lengyel tesztpilótája az Autosport magazinos kiadásában beszélt arról, hogy 2017-ben a Renault egy orvosi felmérőre kérte a csapat high-tech központjában, ahol lényegében minden létező vizsgálatot elvégeztek rajta, hogy felmérjék az állapotát.

A pontosságot, sebességet és erőt vizsgáló eredményeim legalább 35 százalékkal jobbak voltak a bal kezemre nézve, mint amit valaha láttak. Valahogy az ember teste alkalmazkodik a realitáshoz. Ha kétkezes, egészséges vagy, nem kell, hogy az egyik kezed kiemelkedően pontos legyen. Én például 70 százalékban a bal kezemmel vezetek, a jobbal csak 30 százalékot teszek hozzá

– árulta el Kubica, aki tudja, hogy ha kétkezes lenne, is mindent 50-50 arányban csinálna, nem lenne ilyen kiemelkedő a bal kezének teszteredménye.

Ezen egyébként dolgozott is az orvosaival a visszatérésre készülve, tudatosan fejlesztette a bal kezét, amivel mindent megtanult, amit korábban jobbal csinált, írni is ballal ír már például.

„Nem tudom ugyanúgy csinálni a dolgokat, mint korábban, mert a jobb kezem sérülése miatt képtelen vagyok rá. Nem csak a vezetésben, a normál életben sem. Megpróbáltam úgy csinálni a dolgokat, de csalódnom kellett, aztán rájöttem, hogy változtatnom kell, és máshogy képes lehetek rájuk.”

A majdnem teljesen félkezes vezetést egyébként nem tartja veszélyesnek, emlékeztetve a 2010-es idényre, amikor a pilóták kézzel, vagy egyéb testrésszel zárták el a pilótafülkében kialakított légbeömlő-nyílást, ami a kocsi hátsó része felé terelte a levegőt.

2010-ben az időmérőn fél kézzel vettem be az Eau Rouge-t a Renault-val, mert az egyik kezemmel a nyílást tapasztottam le épp. Az veszélyesebb volt, mint amit most csinálok, mert ott tényleg csak fél kézzel fogtam a kormányt

– mondta a lengyel az F1 egyik legveszélyesebb kanyarja kapcsán.

Kubica idén eddig 5 tesztnapot és két szabadedzést teljesített a Williamsnél, még egy szabadedzést biztosan kap a szezonban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!