Jolán
2 °C
4 °C

Kubica: A bal kezem 35 %-kal jobb, mint amit valaha láttak

2018.08.18. 08:07

Újabb részleteket árult el Robert Kubica a fizikai állapotáról. A Williams lengyel tesztpilótája az Autosport magazinos kiadásában beszélt arról, hogy 2017-ben a Renault egy orvosi felmérőre kérte a csapat high-tech központjában, ahol lényegében minden létező vizsgálatot elvégeztek rajta, hogy felmérjék az állapotát.

A pontosságot, sebességet és erőt vizsgáló eredményeim legalább 35 százalékkal jobbak voltak a bal kezemre nézve, mint amit valaha láttak. Valahogy az ember teste alkalmazkodik a realitáshoz. Ha kétkezes, egészséges vagy, nem kell, hogy az egyik kezed kiemelkedően pontos legyen. Én például 70 százalékban a bal kezemmel vezetek, a jobbal csak 30 százalékot teszek hozzá

– árulta el Kubica, aki tudja, hogy ha kétkezes lenne, is mindent 50-50 arányban csinálna, nem lenne ilyen kiemelkedő a bal kezének teszteredménye.

Ezen egyébként dolgozott is az orvosaival a visszatérésre készülve, tudatosan fejlesztette a bal kezét, amivel mindent megtanult, amit korábban jobbal csinált, írni is ballal ír már például.

„Nem tudom ugyanúgy csinálni a dolgokat, mint korábban, mert a jobb kezem sérülése miatt képtelen vagyok rá. Nem csak a vezetésben, a normál életben sem. Megpróbáltam úgy csinálni a dolgokat, de csalódnom kellett, aztán rájöttem, hogy változtatnom kell, és máshogy képes lehetek rájuk.”

A majdnem teljesen félkezes vezetést egyébként nem tartja veszélyesnek, emlékeztetve a 2010-es idényre, amikor a pilóták kézzel, vagy egyéb testrésszel zárták el a pilótafülkében kialakított légbeömlő-nyílást, ami a kocsi hátsó része felé terelte a levegőt.

2010-ben az időmérőn fél kézzel vettem be az Eau Rouge-t a Renault-val, mert az egyik kezemmel a nyílást tapasztottam le épp. Az veszélyesebb volt, mint amit most csinálok, mert ott tényleg csak fél kézzel fogtam a kormányt

– mondta a lengyel az F1 egyik legveszélyesebb kanyarja kapcsán.

Kubica idén eddig 5 tesztnapot és két szabadedzést teljesített a Williamsnél, még egy szabadedzést biztosan kap a szezonban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?