Ödön
2 °C
11 °C

Kubica egy hét múlva versenyezhet a Force India-kavarodás végén

2018.08.23. 12:09

Addig csavarják a Force India megmentése körüli jogi hercehurcát, hogy komoly változások jöhetnek a jövő heti, szeptember másodikai Olasz Nagydíjig. A fő probléma már nem a Force Indiát megmentő befektetői csoport és a korábbi tulajdonos között pattogó indulási jog, hanem a csapatot illető pénzdíj, aminek közös megoldása újabb hármas pilótamozgást hozhat.

Azzal, hogy a Force India új tulajdonoshoz került, a többi csapat jóváhagyása kellene, hogy megtarthassák az idén szerzett pontjaikat, ami alapján a pénzdíj egy részét osztják a csapatoknak az idény végén. Csakhogy a McLaren, Renault, Williams hármas megvétózta ezt, előbbi kettő attól fél, hogy a Force Indiából Mercedes-fiókcsapatot csinálnak, míg a Williams pusztán anyagi szempontokból, hiszen ha a Force Indiát lenullázzák, nekik több pénz jutna.

Az Auto Motor und Sport (AMuS) értesülései szerint az F1-vezetőség nagyon igyekszik megtalálni a csapatok közötti közös nevezőt, a végső megoldás az lehet, hogy törlik az eddigi 12 futamon szerzett 59 Force India-pontot (amit amúgy is buknának a szezon közbeni névváltással). A maradék 9 futamon szerzett pontjaik viszont beleszámítanának a végső összesítésbe, vagyis 9 futam alatt kellene jobb teljesítményt nyújtaniuk, mint a Toro Rosso, Sauber, Williams hármasnak az egész szezonban - ami nem lehetetlen, hiszen a trióból legjobban álló Toro Rossónak is csak 28 pontja van jelenleg.

Hogy mindenki jól járjon, a McLaren megkapná a Force Indiától Esteban Ocont, a francia helyére mehetne a Williamsből Lance Stroll, a Williamsnél pedig a tartalék- és tesztpilóta Robert Kubica ülhetne az autóba

már az e hétvégi belga gp utáni futamon, egy hét múlva, monzában.

Az AMuS szerint az egyezségre háromból két csapat már igent is mondott, valószínűleg a Williamset kell még puhítani a végső megállapodáshoz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?